Plenković prokomentarisao Čovićev govor u NSRS: Vidio sam da je zatražen ispravak saopćenja

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se medijima sinoć nakon što je održana sjednica Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Plenković je odgovarao predstavnicima “sedme sile”, a dotakao se i govora predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na posebnoj sjednici u Narodnoj skupštini RS.

Vidjet ću ga sutra pa ćemo razgovarati, nisam stigao još ni pogledati. Vidim da su oni već kao HDZ BiH izdali neko saopćenje kojim traže ispravak načina na koji je vijest prenesena. Kad pogledam govor, na to ću vam odgovoriti“, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer se ponovo dotakao i Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Ono što Hrvatska želi je ravnopravnost Hrvata. Bošnjaci izbornim inženjeringom Hrvatima “biraju” predstavnika. Cilj je da se te anomalije riješe, a ne postoje. BiH može funkcionisati kvalitetno samo ako su svi zadovoljni. Hrvati nisu zadovoljni. Ako ovako ostane, neće biti dobro“, kazao je Plenković, prenosi “Index.hr”.

Govor digao mnogo prašine, Hrvatska ga se “odrekla”

Mnogo prašine podigao je govor predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je održao u Narodnoj skupštini Republike Srpske u utorak.

U govoru je pozvao poslanike da čuvaju Republiku Srpsku.

Mnogima je njegova poruka neprihvatljiva jer je Republika Srpska nastala na progonu, mučenju i smrti stotina hiljada Bošnjaka, ali i Hrvata.

Čović je govorio o neuspjehu pregovora koji su o tome vođeni od lipnja prošle godine kazavši da je to rezultat sukoba oko različitih koncepcija BiH, pri čemu je ustvrdio da Bošnjaci otvaranjem pitanja moguće uspostave građanske države samo traže izliku ne bi li na taj način uklonili etničke prefikse iz ustavnih rješenja.

Pozvao je RS da ne pristane na to.

Jasno je prepoznata igra o građanskoj državi“, kazao je Čović te je pred zastupnicima u NSRS-u tvrdio kako se u prvoj fazi pokušava majorizirati Hrvate u Federaciji BiH, da bi se potom isti model preslikao na cijelu državu, u kojoj bi Bošnjaci bili većina.

Sve je to, po njegovu sudu, jasan put prema unitarizmu, što onda kao reakciju proizvodi separatističke tendencije.

Imperativ je očuvati ustav BiH“, kazao je Čović, dodajući kako je za sve u BiH krajnje rizično otvarati pitanje promjena ustava jer BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Vi čuvajte RS. Na tome vam mogu svi samo zavidjeti“, poručio je Čović srpskim političarima, pozvavši ih da ipak ostave “dovoljno otvorena vrata i za druga dva konstitutivna naroda”.