“Plašimo se da Putin neće stati na Ukrajini, moramo obratiti pažnju na Zapadni Balkan”

Šef vanjskih poslova EU Josep Borrell kazao je kako Evropska unija izražava zabrinutost zbog toga što bi se moglo desiti u cijeloj regiji te da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini.

Među regijama koje bi mogle biti krizne u narednom periodu nabrojao je i Zapadni Balkan.

Ruski utjecaj može početi raditi u susjednim zemljama – u Moldaviji, Gruziji, a ima utjecaj i u zemljama Zapadnog Balkana. Moramo obratiti pažnju na dešavanja tamo.

Planiram posjetiti Moldaviju kako bi razgovarali. Moramo biti vidljivi tamo te provjeriti poziciju i stav balkanskih zemalja koje su kandidati za članstvo u EU”, rekao je Borell.

Istakao je kako su ovo definirajući momenti za Evropu koja treba pokazati jedinstvo i brzo djelovati.

Dodaje da je ovo trenutak i da se razmisli šta EU treba i šta ona treba biti jer će se izazovi s kojima se suočava povećati.

EU je rođena nakon Drugog svjetskog rata jer smo željeli mir i prosperitet. To želimo i dalje. EU je mirovni projekat i želimo se nastaviti boriti za mir za nas i čovječanstvo.

S druge strane, moramo biti spremni da taj mir branimo. Ovo što se dešava u Ukrajini je jedan momenat za buđenje. Jedino ujedinjeni možemo uspjeti”, poručio je Borell.

Naveo je i to kako će više od pola sredstava ruske centralne banke biti zamrznuto novim sankcijama Evropske unije.

Dodao je kako će na meti biti i Putinova elita, kao i svi oni koji ga podržavaju. Oni će biiti obuhvaćeni novim paketom mjera, prenosi N1.