Ruska ambasada protiv akcija visokog predstavnika u BiH: Za destabilizaciju bit će krivi “tumači” Mirovnog sporazuma

Vijeće za implementaciju mira PIC je 10. februara objavio reakciju na postupke vladajućih vlasti iz RS nakon što je u NSRS-u usvojen Nacrt zakona o VSTV-u ovog entiteta.

PIC je osudio ovakve akcije što su prokomentarisali iz Ambasade Rusije rekavši kako ova organizacija opet pokazuje svoju sklonost ignorisanju stava Rusije.

Iz ruske ambasade tvrde kako je ovo još jedna vježba zastrašujuće retorike koja, kako su kazali, teško nekoga može uplašiti.

Isto tako neprihvatljiv je i praktično izniman naglasak na promociji agende evropskih integracija. Mandat Upravnog odbora mora biti ograničen isključivo na Opšti okvirni sporazum za mir u BiH.

Neko smije upućivati drugome kritiku zbog ‘zanemarivanja prava’ jedino ako sam pokazuje poštovanje prema pravu, i to prije svega prema međunarodnom“, naveli su iz Ambasade Rusije.

Iz ruske ambasade navode kako su članovi PIC-a, unatoč njihovim brojnim zamjerkama, povjerovali u “nepogrešivost svog imenovanja novog visokog predstavnika” te da su uvjereni kako on može da koristi neki “izvanredni instrumentarij”.

Ne smije jer takozvani ‘visoki predstavnik’ nema potrebni legitimitet. Savjet Bezbjednosti UN-a nije odobrio kandidaturu gospodina Christiana Schmidta za ovu poziciju“, napisali su.

Oni dodaju kako je potez NSRS-a koji su oni osudili korak koji se može tumačiti kao želja za pravosudnim sistemom koji će istinski biti nezavisan i služiti interesima običnih građanja.

Kazali su kako neprikriveno miješanje stranaca u poslovanje pravosudnih organa u BiH još jedan primjer licemjernog odnosa prema principima vladavine prava.

Umjesto podsticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a namjerno raspiruju strasti.

Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine. S tim u vezi, izjavljujemo da će svu odgovornost za eventualnu destabilizaciju situacije u BiH, za podrivanje dejtonskog sistema, snositi navodni ‘tumači’ Mirovnog sporazuma“, zaključili su iz Ambasade Rusije.