Sahranjen bivši predsjednik FK Željezničar Esad Ibrahimović: “Otišao je ‘El grande prezidente’, otišao je veliki čovjek”

Danas je u sarajevskom Gradskom groblju Vlakovo sahranjen Esad Ibrahimović, bivši predsjednik Kluba od 1985. do 1987. godine, te nekadašnji direktor i član Upravnog odbora klub s Grbavice.

Nekadašnji generalni sekretar FK Željezničar Zdenko Jelić održao je prigodan govor o kolegi u kojem je istakao da je bio sposoban, odgovoran, ali i korektan čovjek i saradnik.

Još jedan Željovac otišao je na put bez povratka. Otišao je čovjek koji je pripadao galeriji legendarnih predsjednika FK Željezničar. Otišao je veliki čovjek i predsjednik koji je puno učinio za klub.

Otišao je ‘El grande prezidente’! Otišao je Eso Ibrahimović! U upravu kluba ušao je sredinom osamdesetih godina. Došao je tiho ali se ubrzo vidjeli o kakvom kapacitetu se radi.

Jako brzo se očitovao kao veoma sposoban i odgovoran, a iznad svega korektan čovjek i saradnik. Nedugo potom preuzima funkciju prvog čovjeka kluba.

Tada počinje zvijezdani hod kluba, stvara se ona čuvena UEFA generacija koja kreće ka fudbalskom Olimpu“, istakao je Jelić.

Dodao je da je Ibrahimović bio čovjek na koga su se svi mogli osloniti.

Bio je čovjek od koga su mnoge stvari u klubu zavisile, pogotovo kad je došli do neizbježne smjene generacija. Bio je neko na koga su se svi u Želji mogli upotpunosti osloniti.

Njegovim djelovanjem u klubu, mnoge stvari su se mijenjale iz dana u dan, iz godine u godinu. Volili su ga i cijenili svi, počev od saradnika, navijača, fudbalera… A naročito fudbaleri“, dodao je.

Sa njima je znao uspostaviti suptilne relacije zasnovane na korektnosti, poštenju i iskrenosti.

Neobjašnjen fluid ih je povezivao. Istinski su ga voljeli i poštovali. U svom radu, stalno je težio da se sve što je obećano i nagoviješteno, odradi i ispuni. I to, po mogućnosti i prije utvrđenog roka, nevezano o čemu se radi.

Nevjerovatno je držao do date riječi, do obraza! Pored svesrdnog angažmana u klubu, iskazao se i potvrdio svoje ljudske i radne kvalitete u djelovanju u Skupstinin grada Sarajeva kao direktor Zavoda za izgradnju grada Sarajeva, kao direktor Sarajevostana, direktora GP Put“, kazao je Jelić.

Značajan je njegov doprinos i u radu Organizacionog komiteta 14. Olimpijskih igara održanih u Sarajevu.

Iza sebe je uvijek ostavljao sjajno urađena djela i poslove. Uvijek vedar, nasmijanu i hiperaktivan. Bio je poznat po ‘šarmantnom humoru’ koji plijenio i šarmirao sagovornika i društvo u kojem bi se nalazio.

Nama, koji smo ga dobro znali i radili s njim, istinski će nedostajati! Neponovljiv je bio u mnogim stvarima. Jedan jedini“, rekao je Jelić

Poslije rata, iako nije bio na funkciji u FK Željezničar, nije se štedio.

Sve svoje znanje plodonosnog života nesebično je podario svom Želji. A ja, kao tvoj bliski saradnik u vrijeme tvog ‘predsjenikovanja’ u Želji, sretan sam sto sam te poznavao, a ponosan što smo više nego uspješno sarađivali i dosta toga sjajno odradili!

Ne mogu, a da ne spomenem naša lijepa druženja, druženja za sva vremena i nezaborav! ‘El grande prezidente’, počivaju u miru i neka ti je laka zemlja bosanska“, zaključio je Zdenko Jelić.

I FK Željezničar oprostio se na zvaničnoj stranici od ovog velikana bh. fudbala.