Sarajevski zatvor pretrpan ubicama, od Adilovića do Ibričića i Salaha

Kaznenopopravni zavod (KPZ) “Miljacka” Sarajevo prepun je optuženih i osumnjičenih osoba za krivično djelo ubistvo i pokušaj ubistva.

Sve oni koji su u posljednjih nekoliko mjeseci uhapšeni, a kasnije optuženi za ovo djelo nalaze se u većini slučajeva u ovoj kaznenopopravnoj ustanovi.

U rijetkim slučajevima pojedini se prebacuju u Zenicu, Mostar ili Tuzlu iz sigurnosnih razloga, ali i zbog prebukiranosti ove jedinice, piše Dnevni avaz.

Višestruki povratnici

Posljednji koji su se uselili u ćelije ove ustanove su Sead Adilović i Asmir Murtović Murta, osumnjičeni za ubi***o Kenina Lukača u naselju Pofalići prije dvije sedmice.

Oni su uhapšeni nakon sakrivanja na Otesu. Ubica Vedad Višnjić prebačen je u Zenicu.

Ćelije ovog zatvora itekako su im poznate. Radi se o višestrukim povratnicima u činjenju brojnih krivičnih djela.

U KPZ-u “Miljacka” već mjesec i deset dana nalazi se Aleksandar Macan, osumnjičeni za ubi***o sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Njemu je nakon predaje određen pritvor, a zatim, prošle sedmice, i produžen za dva mjeseca.

Međutim, spisak osumnjičenih i optuženih za ubi***o je podug. U ovoj ustanovi nalazi se i Sead Tahirović, optužen za ubi***o Almira Škrijelja, rukovodioca smještaja u Studentskom domu u Nedžarićima.

Na optužnicu čeka i Ismet Ibričić, koji je krajem godine hicem iz lovačke puške usmrtio Mithata Veju. U ovoj ustanovi je i Arnes Kašić, koji je optužen zbog pokušaja ubi***a djevojke Melise Mešić u novembru 2019. godine na Baščaršiji.

Vlasnik farme

U KPZ-u “Miljacka” na odsluženju kazne nalazi se i Eldin Hodžić, koji je optužen zbog brutalnog ubi***a svoje supruge Alme Kadić u sarajevskom naselju Boljakov Potok, u julu prošle godine.

Zbog sumnje da je na Ilidži pokušao ubiti komšiju, u KPZ-u “Miljacka” nalazi se i Adnan Pribišić.

U ovoj ustanovi 15-godišnju zatvorsku kaznu služi Timur Kadić, osuđen zbog ubi***a nožem 67-godišnjeg Halima Buljubašića, vlasnika farme pilića.

U KPZ-u u Sarajevu nalazi se i Salah Edin Dešan (Salah Eddine Dechane), državljanin Maroka koji je optužen za sudjelovanje u ubi***u Jasmina Berovića na Otesu te za pokušaj ubi***a dvije osobe.

Osim njega, tu su i Fatvi Lotvi, Mohamed Biurkija, Selmani Bajšir, Ajmun Abdulgaber, svi osumnjičeni i optuženi za ista djela.

Optuženi migranti

U KPZ-u u Sarajevu nalazi se i Salah Edin Dešan (Salah Eddine Dechane), državljanin Maroka koji je optužen za sudjelovanje u ubi***u Jasmina Berovića na Otesu, te za pokušaj ubi***a dvije osobe.

Osim njega, tu su i Fatvi Lotvi, Mohamed Biurkija, Selmani Bajšir, Ajmun Abdulgaber, svi osumnjičeni i optuženi za ova djela, piše Avaz.