U toku zamjena rasvjete i na drugom dijelu Trga ZAVNOBiH-a u naselju Alipašino Polje

Nakon što je završena prva faza rekonstrukcije javne rasvjete duž Trga ZAVNOBiH-a u B fazi Alipašinog Polja, radovi su nastavljeni na dionici šetnice od ulice Nerkeza Smailagića do ulice Semira Frašte, čime će komplatan središnji dio naselja dobiti novu rasvjetu.

U Općini Novi Grad Sarajevo prije dva dana je potpisan sporazum sa izvođačem radova konzorcijem firmi SES d.o.o. i Mevludin Commerc d.o.o. za nastavak radova u vrijednosti od oko 150.000 KM.

Umjesto stare i dotrajale rasvjete, postavlja se nova LED rasvjeta što će rezultirati znatnom poboljšanju osvjetljenja unutar naselja.

Direktor firme SES d.o.o Sarajevo Emir Dedović kazao je da je okončana prva faza na lokaciji Trga ZAVNOBIH-a, gdje je završena rekonstrukcija javne rasvjete.

Druga faza podrazumijeva spoj ulica Nerkeza Smailagića i Semira Frašte tj. pomoćna šetnica pored zelene pijace i nadam se da će u narednom periodu, za oko 30 dana, ukoliko vremenski uslovi dozvole, radovi biti okončani i na tom dijelu’’, kazao je Dedović.

Dodao je da je najbitnija ravnomjernost u rasvjeti, te je izvođenje radova planirano da se izvodi etapno.

Prije smo ovdje imali rasvjetu koja je bila kreirana tako da su se stvarali neki ‘zebra efekti’. Nova tehnologija LED rasvjete je ravnomjerna i jednoobrazna rasvjeta koja daje bolji svjetlosni efekat. Građani su oduševljeni, pogotovo što mi radimo to etapno.

Nastojimo da naselje tokom izvođenja radova ne ostane u mraku. Radimo prvo jedan dio koji možemo završiti, pa ga osvijetlimo. Nijednog trenutka nismo ostavili čitav Trg ZAVNOBIH-a u mraku i građani nam daju veliku podršku”, kazao je Dedović.

Pored zamjene postojeće rasvjete vršit će se i izgradnja nove na mjestima gdje nedostaje, kako bi se postigao bolji nivo osvjetljenosti naselja, gdje će biti postavljeno oko 80 LED rasvjetnih tijela, čime će se poboljšati osjećaj sigurnosti građana u večernjim i noćnim satima.

Za modernizaciju kompletne javne rasvjete u B fazi Alipašinog Polja (I i II faza), iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno je oko 300.000 KM.