Uhapšen muškarac osumnjičen da je prošle sedmice bacio bombu u Vogošći

Policijski službenici uhapsili su jučer muškarca koji je osumnjičen da je prošle sedmice aktivirao eksplozivnu napravu u Vogošći.

Riječ je o mlađem muškarcu inicijala A. O. rođenom 1998. godine, koji je nastanjen upravo u Vogošći.

Dana 21.02.2022. godine u 16:00 sati, policijski službenici Sedme PU lišili su slobode lice A. O., rođen 1998. godine u Sarajevu, nastanjen u Vogošći, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 323. stav 1. KZ F BiH (Ugrožavanje sigurnosti).

Isti se dovodi u vezu sa aktiviranjem eksplozivne naprave u ulici Igmanska, općina Vogošća, dana 14.02.2022.godine u 21:55 sati“, kazali su iz MUP-a.

O istom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

A. O. je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo“, dodaju iz MUP-a.

Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Podsjetimo, u eksploziji koja se desila ispred stambene zgrade u ulici Igmanska u Vogošći nije bilo povrijeđenih lica.

Ipak, materijalna šteta jeste zabilježena, na nekoliko automobila, te na stambenom objektu, potvrdio je tada Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Samo nekoliko sati kasnije isti slučaj na Pofalićima

Također, samo nekoliko sati kasnije u sarajevskom naselju Pofalići bačena je eksplozivna naprava ispred kafića “Hill” u ulici Zahira Panjete.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo kazali su jučer da i dalje rade na rasvjetljavanju slučaja.

Kako je potvrđeno, u petak je sarajevska policija obavila raciju u ovom lokalu, a tom prilikom oduzet je jedan pištolj, za koji lice ima odobrenje, ali je privremeno oduzet jer ga je nosio u ugostiteljskom objektu i time počinio prekršaj iz člana 38. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije KS.

Ovaj slučaj navodno je povezan sa nedavnim slučajevima Mehmeda Ramića i Kenina Lukača.

U spornom lokalu navodno su se okupljali prijatelji Adela Kabaša (ranije Murtović) koji je osumnjičen za Ramićevo ubistvo i nalazi se u bjekstvu.

Prilikom pregleda videonadzora, utvrđeno je da je riječ o nespretnom bombašu.

Naime, policija je obaviještena u 5:25 sati da je aktivirana eksplozivna naprava pred kafićem Hill.

Međutim, prije nego je bačena, ispred objekta je prošla tzv. izvidnica, da bi se kasnije pojavio muškarac, s kačketom na glavi koji je, i kako se vidi na snimku, bacio ispred objekta.

Međutim, nakon što se pokušao udaljiti od objekta, on se sapleo o trotoar i pao. Sve je zabilježeno na videonadzoru. Kasnije se pridigao i udaljio u nepoznatom pravcu, podsjećaju iz Avaza.