Foto/ Adnan Delić u UAE lobira za širenje investicione mreže i otvaranje ambasade ove zemlje u BiH

Ministar privrede Kantona Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora Expo 2020 BiH Adnan Delić sastao se danas u Dubaiju s Nj.E. Reem Al Hashimy, ministricom za međunarodnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministar Delić i ministrica Al Hashimy razgovarali su o mogućnostima saradnje između Vlade KS i UAE, investicionim prilikama, ali i o Expo-u i koristima koje BiH može očekivati od učešća na ovoj izložbi.

Ministar Delić iskoristio je priliku i zahvalio ministrici Al Hashimy za podršku predstavljanju BiH na izložbi Expo 2020, što je omogućilo da naša država ipak bude dijelom ove izložbe, uprkos kašnjenju i prolongiranju potpisivanja ugovora o preuzimanju paviljona.

Ministar Delić je upoznao ministricu Al Hashimy i sa do sada ostvarenim kontaktima Vlade KS s predstavnicima Vlade UAE, predsjednicima finansijskih organizacija UAE i drugim značajnim susretima, te istakao da je jedna od bitnijih stvari za koju lobira Vlada KS otvaranje ambasade UAE u BiH.

Obzirom da je Al Hashimy ministrica za međunarodnu saradnju potencirali smo razgovore o otvaranju ambasade UAE u glavnom gradu naše domovine jer smatramo da je to temelj za razvoj održivih političko – ekonomskih odnosa između naših zemalja, kao okolnost koja će umnogome olakšati i unaprijediti saradnju u oblasti investicija, ali i svim drugim oblastima“, naveo je ministar Delić.

Kazao je i da je ministrica Al Hashimy pozvana da posjeti Sarajevo, što je je obećala da će učiniti već u maju ove godine.

Ranije ovog dana, ministar Delić sastao se i sa NJ.E. Abdallahom Sultanom Al Owaisom, predsjednikom Privredne komore i Expo centra Šarže, a dan ranije ministar Delić se u Abu Dabiju sastao s NJ.E. Mohammedom Alijem Al Shorafaom, predsjednikom Odjeljenja za ekonomski razvoj Abu Dabija.

Na navedenim sastancima razgovaralo se o investiconim potencijalima između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine, odnosno Kantona Sarajevo, kao i neiskorištenim mogućnostima koje su prilika za razvoj i širenje investicione mreže Međunarodnog investicionog centra Abu Dabija u BiH i drugim oblicima saradnje.

S ciljem održive i dugoročne saradnje, privlačenja direktnih stranih investicija i razmjene znanja, iskustava i tehnologija dogovorio sam s predsjednicima Komore Šarže i Međunarodnog investicionog centra Abu Dabija potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, koji će nam biti garancija te saradnje“, istakao je ministar Delić.

Prema njegovim riječima, memorandumi o razumjevanju s ovim institucijama trebali bi biti potpisani do zatvaranja izložbe Expo 2020 Dubai.