Velika svađa Klixa i Liliuma oko reklame: Čija je ideja konj u centru grada?

Internet medij Klix.ba objavio je danas tekst u kojem je iz redakcije spomenutog portala poručeno da je agencija Lilium Digital napravila očigledan plagijat promotivnog videa portala Klix.ba.

Naime, Klix je 2016. godine kreirao originalne videospotove za promociju portala, a protagonist jednog od spotova bio je kauboj na konju u centru Sarajevu.

Pet godina kasnije nastao je spot koju neodoljivo podsjeća na Klixovu reklamu ali u režiji agencije Lilium Digital.

Ovih dana u regiji je odjeknula priča o plagiranju izgleda dizajna kune koja se trebala naći na kovanici eura kao jedno od rješenja, s obzirom na to da Hrvatska od iduće godine uvodi euro.

Nastao je potpuni fijasko, društvenim mrežama se proširila usporedba kune s kovanice eura i s fotografije škotskog fotografa, objavljene na internetu, a autor je na kraju povukao svoj prijedlog.

Plagiranje je prema definiciji predstavljanje tuđeg rada ili ideje svojim, uz njihov pristanak ili bez pristanka, uključivanjem u svoj rad ikakvog priznanja. Sav objavljeni i neobjavljeni materijal, bilo u rukopisnom, štampanom ili elektronskom obliku, obuhvaćen je ovom definicijom. Plagijat može biti namjeran, nepromišljen ili nenamjeran.

Svjedoci smo još jednog slučaja plagiranja, ovaj put na našem domaćem tržištu, u režiji marketinške agencije Lilium, digitalne agencije kojoj je većina premium portala u BiH onemogućila zakup oglasa.

Osnovani su sredinom 2016. godine u Sarajevu, kao agencija za digitalno oglašavanje, a danas se bave, između ostalog, i videoprodukcijom.

Kako je nastao Klixov konj

U saradnji s agencijom Gotiva Klix.ba je 2016. godine realizovao snimanje seta promotivnih videa, koji će na neuobičajen način promovisati portal.

Takav jedan video snimljen je u sarajevskom naselju Marijin Dvor, s kaubojem na konju u glavnoj ulozi.

Naravno, video je bio pun pogodak, jer je nesvakidašnja situacija s konjem na glavnoj gradskoj raskrsnici privukla pažnju javnosti, kako prolaznika za vrijeme snimanja, tako i medija širom BiH i regije.

Kako je nastao Liliumov plagijat

Pet godina kasnije suosnivač agencije Lilium Semir Musić došao je na ideju napraviti reklamu s vlastitim likom za vlastitu firmu.

Koristeći iste elemente kao iz Klixove reklame i čak istu lokaciju – Marijin Dvor, samo 58 metara dalje, nastao je Liliumov spot.

Vijest o Klixovom kauboju obišla medije/ Foto: Klix
Vijest o Klixovom kauboju obišla medije/ Foto: Klix

Ideja je bila snimiti šest kratkih videospotova za naših šest rubrika, kojim se promovira portal Klix.ba na televiziji, u kinodvoranama i na raznim videodisplejima.

Jedan od spotova je bio “kauboj na konju”, koji je promovirao njihovu rubriku Lifestyle.

Samo kreativno rješenje bazirano je na ideji da se napravi jedan spot koji će privući prije svega pažnju prolaznika, koji će se slučajno, u prolazu, zadesiti na lokaciji snimanja, a to je najfrekventniji dio grada, tj. Marijin Dvor, te fotografijama i ličnim objavama na društvenim mrežama napraviti tada još neviđen marketing.

Tog dana su se gotovo svi pitali šta se dešava. Otkud kauboj na konju i na semaforu, zašto su ulice blokirane? Društvene mreže su bile preplavljene komentarima, fotografijama i konstatacijama. Tek poslije dobijamo pravu informaciju da se snima reklamni spot za Klix.ba.

Upravo to je bila ideja. Prema tome, uvijek je jedan original sve drugo su kopije i pokušaji“, kazao je Muris Beglerović, osnivač produkcijske kuće Gotiva, koja je kreirala Klixove spotove.

Lokacija spotova/ Foto: Klix
Lokacija spotova/ Foto: Klix

Inače, ovaj nekadašnji kickbokser, dodaje se u Klixovom tekstu, napravio je više reklama o sebi nego o svojoj firmi ili pak o klijentima, što je naravno njegov izbor i stil rada, ali reklama koju je napravio očiti je plagijat Klixove reklame iz 2016. godine, nastao svjesno ili nesvjesno.

U plagiranoj reklami Musić govori o radu svoje agencije, o reklamama i daje savjete o marketingu. Na kraju, da stvar bude još gora, Musić govori o neprimjetnim reklamama u moru drugih, iako je njegova rezultat ideje stare šest godina. Predstavlja se kao agencija za digitalni marketing, koja radi i videoprodukciju – baš kao i sada“, dodaju iz Klixa.

Konj i u novoj reklami Liliuma s Porscheom

Lilium je nakon ovog spota o sebi nastavio praviti i nove reklame o svom vlasniku koristeći vlastite klijente u svoju korist u kombinaciji s konjem, ponovo.

Tako je nedavno predstavljena reklama ‘Vođen snovima’ za Porsche, koja govori o ostvarenom snu vlasnika Liliuma Semira Musića, koji vozi najnoviji Porscheov električni model Taycan. Neupućeni prijatelji i fanovi Liliuma na LinkedInu su oduševljeni reklamom, pa su neki čak predlagali da patentiraju reklame s konjem“, navodi Klix.

Zanimljvo je da je Musić jašući konja u videu objasnio da se njegova agencija bavi i videoprodukcijom, pohvalivši se videospotom s konjem, a za novu reklamu o sebi s Porscheom unajmili su produkcijsku kuću Mania iz Banje Luke.

Ističu da se bave videoprodukcijom, a koriste usluge drugih kuća, navode iz Klixa.

Inače, Musić se nedavno na društvenim mrežama pohvalio kako im je plagijat Klixove reklame donio toliko posla da ne mogu stići ni odgovoriti svima.

Vjerovatno ste vidjeli ovu reklamu. Donijela nam je bolje rezultate od bilo koje druge reklame. Svaki dan dobijemo nekoliko poziva potencijalnih klijenata koji kažu: ‘Vidjeli smo onu reklamu s konjem i želimo saradnju s vama’. U posljednjih pet godina napravili smo pet videa za promociju našeg biznisa“, napisao je Musić.

Sve ovo bi bilo sjajno i prihvatljivo da se ne radi o plagijatu. Reklama gdje je glavna ideja konj, kao simbol snage, brzine i moći, naravno da ima i bit će ih. Ali je u spomenutom slučaju sporno što je više elemenata, od ideje, lokacije, simbola te u konačnici svrhe – plagirano, naveli su iz Klixa.