Foto: Pixabay

Video/ Stravičan snimak koji nas uči zašto je čišćenje snijega s automobila moranje

Mnogi mediji preko zime vrlo često savjetuju vozače kako njegovati ljubimca, ali i zaštiti sebe i druge učesnike saobraćaja.

Vrlo često glavni savjet je čišćenje snijega s automobila, jer tako ne samo da ćete zaštiti svoje vozile, već naprotiv zaštiti i sebe i druge vozače.

Sada se pojavio snimak sa autoputa koji upravo prikazuje koliko ovo može biti opasno.

Svi vozači treba da znaju da kada krenu u vožnju i kada kabina počne da se grije, ako ima snega na krovu on počinje polako da se otapa i klizi.

Ukoliko naglo zakočite, ova gomila snega može da spadne na vjetrobran i kompletno vam onemogući da vidite ispred sebe.

A kada je količina snijega veća, tu brisači ne pomažu.

Također, ako ostavite snijeg na krovu, prilikom ubrzavanja on može da se obruži na vozilo iza vas.

A kako to zapravo izgleda iz ugla vozača koji je bio iza možete pogledati na snimku.

Vozač sa čijeg krova je snijeg pao na vozilo iza nije se ni zaustavio, jer vjerovatno nije ni bio svjestan šta je uradio.

Sve se desilo u sekundi, komad leda s krova drugog automobila jednostavno je odletio uvis i zabio se direktno u moje vjetrobransko staklo. Pukom srećom, osim raskomadanog stakla po putničkoj kabini, druge štete nije bilo. Najvažnije, niko nije povrijeđen”, izjavio je oštećeni vozač, prenosi Auto Klub.

Dakle, ne treba da vam bude teško da potrošite još samo dva dodatna minuta i očistite snijeg i sa krova, a ne samo sa vjetrobrana i sa prozora i tako sačuvate sebe i druge.