Video/ Haris Zahiragić traži hitnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti u slučaju Džene Gadžun

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo ispred Stranke demokratske akcije Haris Zahiragić uputio je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo inicijativu vezanu za slučaj djevojčice Džene Gadžun.

Zahiragić je podsjetio da su prije samo nekoliko dana održani protesti porodice Gadžun.

Porodica Gadžun je tražila pravdu za svoje dijete, svoju curicu, koja je, neki će reći ubijena, neki će reći nastradala, kršenjem zakona određenih doktora u Kantonu Sarajevo, pa predlažem sljedeću inicijativu. 

Poziva se Tužilaštvo Kantona Sarajevo da hitno israži slučaj smrti djevojčice Džene Gadžun, te da u najkraćem roku utvrdi sve okolnosti i krivce koji su doveli do nesretnog događaja.

Traži se od premijera Kantona Sarajevo da pokrene hitnu proceduru smjene člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja u čijoj je stomatološkoj ordinaciji obavljen operativni zahvat nezakonito“, kazao je Zahiragić.

Zatražio je i od Kantonalne uprave za inspekcije poslove da svakih 90 dana vrši inspekcijke nadzore u privatnim zdravstvenim ordinacijama i da o tome obavijesti Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

Tražimo od Vlade Kantona Sarajevo hitno usvajanje uredbe kojom se zabranjuje istovremeni rad u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru.

Tražimo od Ministarstva zdravstva da uspostavi kontrolu nabavke medicinske opreme u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru, te da iste objavljuje na stranici Vlade Kantona Sarajevo, kao što to rade državne institucije“, dodao je Zahiragić.

Zatraženo je i od Ministarstva zdravstva da ispita slučaj koji se ranije desio u poliklinici “Bejtović” po izjavama direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića i da se utvrde okolnosti zbog kojih isti takav slučaj nije prijavljen inspekciji, iako su i tada postojale nezakonitosti.

Zatraženo je i od Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja da privatne zdravstvene ustanove uvrste svoj rad u informacioni sistem KS, a radi transparentnosti rada i dostupnosti informacija o zdravstvenim radnicima.

Pozivam, ne želeći da pravim bilo kakve moralne ucjene, kolege zastupnike da za razliku od prošlog puta ovaj put imaju empatiju prema porodici koja mjesecima nije dobila niti jednu jedinu informaciju, niti jednog jedinog odgovornog za smrt svoje curice, a iz inspekcijskog nalaza koji smo imali svi priliku da vidimo je svima jasno da je bilo na desetine kršenja propisa“, zaključio je Zahiragić.

Zahiragić jedini političar koji je bio na protestima

Na platou ispred BBI centra, u petak su se okupili građani iz Kaknja, Visokog, Ilijaša, Sarajeva, tražeći istinu o djevojčici Dženi Gadžun.

Iako je prvobitno najavljena šetnja do Tužilaštva Kantona Sarajevo, roditelji malene Džene obratili su se, upravo, na ovom mjestu.

Ono što je razočaravajuće, a istaknuto je i na samom protestu je odziv Sarajlija, a isto je bilo i sa političarima.

Ipak, Haris Zahiragić, jedini je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, došao je na proteste i tako dao podršku porodici Gadžun.

Na društvenim mrežama je veliki broj građana “osudio”, ako možemo tako reći, Zahiragića što se isto tako ne ponaša i u slučajevima Dženana Memića i Nadin Smajlović.