Video/ Sjećate li se kultne pozorišne predstave “Biće, biće”?

Brojne predstave koje je rodio bosanski duh i sarajevski humor i dan danas se prepričavaju, a pojedine scene svakodnevno oživljavaju i u sasvim normalnim konverzacijama.

Obično to izgleda tako što se jedan učesnik razgovora sjeti jedne scene iz nekog filma ili predstave i nasmije društvo.

Jedna od onih predstava koje su “evergreen” u našoj zemlji je i legendarna “Biće, biće”.

Nastala neposredno pred početak rata, po tekstu Sene Mustajbašić i u režiji Sulejmana Kupusovića, komedija “Biće, biće“ imala je svoje dvije verzije – onu predratnu i postratnu.

Iako se veže za teške bh. godine, ova predstava spada u one jednostavne i beskrajno duhovite pozorišne projekte, koji naprosto moraju postat hit.

Prepuna oporog, životnog bosanskog humora, priča o gastarbajteru Veliji i mladoj Merimi, i njihovim nedaćama po Njemačkoj, godinama je nasmijavala hiljade i hiljade gledalaca, gostujući po BiH, ali i po cijeloj Evropi i svijetu.

Prvobitnu (predratnu) glumačku postavu činili su Senad Bašić, Gordana Boban, Nada Đurđevska i Izudin Bajrović, da bi kasnije, sa ništa manje uspjeha, Gordanu Boban zamijenila, tada još uvijek studetnica, mlada Vanesa Glođo.

Iako se ova predstava već odavno ne izvodi na pozorišnoj sceni, ostala je zabilježena u video arhivama YouTuba, pa se i danas često i rado gleda, i prepričava po internet forumima.

Ispod možete pogledati cijelu predstavu prve verzije, one prijeratne.