Za uvođenje sankcija Dodiku glasali su i oni od kojih se to nije moglo očekivati

Amandman koji su podnijeli zastupnici u Evropskom parlamentu Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten za sankcionisanje lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovih saradnika usvojen je s 504 glasa “za”.

Taj amandman podržali su i iz grupe nezavisnih zastupnika, među kojima i zastupnici iz Katalonije (Ponsati Obiolos, Oliveres i Casamajo), a među kojima je i separatista Carles Puigdemont.

Katalonci su glasali za sankcije, jer ne žele da se povezuju niti porede s Dodikom ili RS-om, a najviše zbog temelja na kojima počiva secesionizam u manjem bh. entitetu.

Za su bili i oni koji se u posljednje vrijeme često svrstavaju nasuprot odluka Brisela, pa tako i predstavnici stranačke grupacije Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

Interesantno, za sankcije Dodiku i njegovim saradnicima bili su i predstavnici najveće poljske partije Pravo i pravda (PiS).

Protiv uvođenja sankcija Dodiku, potvrdila je to lično, bila je Željana Zovko, predstavnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, kao i njena stranačke kolege.

Zovko je, podsjetimo, za “Glas Srpske” rekla da je amandman došao naknadno, te da su glasali protiv jer ovo nije uopšte trenutak kada su takvi potezi korisni.

U BiH treba rješavati problem Izbornog zakona i smirivati tenzije“, kazala je Zovko.

Hrvatska je ovim potezom jasno pokazala kakav stav ima o rušenju Bosne i Hercegovine, secesionizmu i Miloradu Dodiku.

Šta piše u amandmanu

Amandman koji su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten za sankcionisanje Dodika i njegovih saradnika glasi:

EU oštro osuđuje neustavne secesionističke mjere vlasti Republike Srpske, čiji je cilj uspostava uporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja, čime se podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna prijetnja njenom jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti;

osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i vanjskog uplitanja Rusije;

poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine”.