Video/ Zloglasni Čečeni stigli u Kijev, oglasile se i sirene kao upozorenje na nove zračne napade u Ukrajini

Ukrajinske vlasti izdale su upozorenje na zračni napad za oblasti Ternopil, Sumy, Chernihiv, Mykolaiv i Lviv.

Prema navodima agencije Interfax, nakon što je navodno Kijev odbio pregovore, izdata je naredba Rusima za ofanzivu širom Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik negirao je navode da su odbili pregovore.

Svim građanima se savjetuje da hitno odu u obližnja skloništa”, navodi se u upozorenju vlasti koje prenosi ukrajinski medij Kyiv Independent.

U međuvremenu su se pojavile i informacije da su se čečenske trupe rasporedile po Ukrajini.

Kako javlja Reuters, riječ je o trupama Ramzana Kadirova, lidera ruskog regiona Čečenije i saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U videosnimku koji kruži internetom, Kadirov se pohvalio svojim trupama.

Podsjetimo, obistinila se želja čečenskog lidera Ramzana Kadirova da predvodi invaziju na Ukrajinu, koju je dao prije nekoliko sedmica.

Možda Čečeni neće baš predvoditi napad na susjednu zemlju, ali su izazvali veliku pažnju u svijetu, između ostalog što su muslimani koje možda ne bi trebao interesovati rat između “pravoslave braće”, kako Putin voli reći za Ukrajince i Ruse.

Također, Čečeni su ne tako davno bili i sami žrtva ruske agresije.

Ipak, kako se navodi na snimku jučer objavljenom na društvenim mrežama, vojnici iz ove ruske republike i završili su pripreme i spremni su da aktivno učestvuju u invaziji.

Podsjetimo, i prije dva dana na društvenim mrežama je objavljen video koji navodno prikazuje čečenske vojnike u sklopu ruske vojske koji se pripremaju za obavljanje molitve.

Navodno, oni su bili smješteni na granici Ukrajine i Bjelorusije, a tada se govorilo da bi se trebali pridružiti napadima na Kijev.

Na videu koji je objavljen vidi se vojnik koji uči ezan, tj. poziva muslimane na molitvu.

Iza njega se nalazi na desetine Čečena u maskirnim uniformama, koji se nalaze u šumi, navodno na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

Podsjećamo, čečenski lider Ramzan Kadirov ranije je kazao da su Ukrajinci izmišljena nacija, kao što je rekao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kadirov je od Putina zatražio da predvodi napad na Kijev.

Sa časova historije SSSR-a znam da je koljevka ruske državnosti i pravoslavlja Kijevska Rusija. Rusi i Ukrajinci su jedan, slovenski narod, sa zajedničkom historijom, kulturom, religijom.

Nikad neću povjerovati da Ukrajinci sebe smatraju dijelom takozvanog zapadnog svijeta sa svim njegovim degenerisanim ‘vrijednostima’ i rusofobnom histerijom“, naglasio je ranije Kadirov.