Fadil Novalić: Nema razloga za strah od nestašice hrane

Povodom velikih gužvi u tržnim centrima radi kupovine hrane premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je da nema razloga za strah od nestašice hrane i da postoje zalihe.

Istakao je kako razumije brigu svih, posebno penzionera, ali da nema razloga za zabrinutost.

Prošli smo ratne golgote i znamo šta je strah i od nestašica. Ali, želim poslati poruku građanima da sada nema potrebe za izlaganjem tako velikim i vanrednim trošenjima i kupovinama zaliha namirnica.

Sjetimo se i kada nas je prije dvije godine zahvatila kriza izazvana pandemijom koronavirusa. I tada smo iz straha pohrlili u prodavnice i nakupovali enormne količine hrane. Ne treba ponavljati istu grešku.

Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu. Detaljno ćemo sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini. U kontaktu sam sa snabdjevačima, imamo hrane.

Također, naše robne rezerve su pune žitarica. Imamo ih dovoljno za višemjesečnu proizvodnju brašna i hijeba. Zato nema razloga za zabrinutost”, poručio je Novalić.

Inače, Novalić i Vlada još uvijek nisu reagovali kako bi Federacija ublažila ekonomsku krizu koja je neminovna zbog rata u Ukrajini.

Fadil Novalić se inače slikao u cvijeću i “glumio” vjesnika proljeća, dok su druge države konkretne korake napravile već danima i sedmicama unazad.

Da sve još bude gore, niti na konferenciji u četvrtak nije mogao da kaže ništa o tome, već je najavio da će se o tome razgovarati u ponedjeljak?!

Kao refleksija na ukrajinsku krizu koja može imati negativne posljedice na ekonomske tokove u BiH i FBiH, zakazali smo tematsku sjednicu na kojoj ćemo se baviti mogućnošću preveniranja ovih problema koji mogu nastati u FBiH, a u skladu s našim budžetskim okvirima.

Pozvali smo ministarstva koja imaju dodir s tim tokovima (energetike, trgovine, prometa i komunikacija i poljoprivrede, op.a.) da pripreme materijale, kao i direktore najvećih kompanija – EPBiH, EPHZHB i robnih rezervi, da vidimo korake da eventualno ublaže negativne ekonomske posljedice koje su počele prethodnih sedmica”, rekao je kratko Novalić.

Novinari nisu mogli postaviti dodatna pitanje jer je premijer otišao na sastanak.

Ipak, na kraju možemo samo da uputimo ironičan komentar premijeru: “Ma nigdje nam se ne žuri, samo sabura”…