Ukrajina objavila nove podatke: Rusija izgubila 1.249 oklopnih vozila, 64 raketna projektila, dva broda

Kijevski list The Kyiv Independent objavio je indikativne procjene gubitaka Rusije od 14. marta, prema Oružanim snagama Ukrajine.

Na osnovu podataka 12.000 trupa je uništeno, 77 aviona, 90 helikoptera, 389 tenkova, 150 artiljerijskih komada.

Također, ruske snage izgubile su 1.249 oklopnih vozila, 64 raketna projektila, dva broda.

Uništeno je i 617 vozila, 60 cisternih, osam dronova i 34 protivavionska oružja.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas naciji kazavši da Rusija nastavlja uništavati njihovu infrastrukturu i pobjeđivati njihove gradove.

Kazao je da će biti obnovljena svaka ulica i svaki stan Ukrajinaca.

Ali mi ćemo obnoviti svaku ulicu, svaki grad. Svaka kuća, stan svakog Ukrajinaca. Sad kad je okupator još na našoj zemlji, moramo ga tući koliko možemo.

Čuvajmo gradove, čuvajmo sela, čuvajmo svaki metar naše zemlje. I svaki djelić našeg srca. Ukrajinsko srce. Duša Ukrajine.

Pomažite jedni drugima! Podržite jedni druge! Držite obranu gore! I zaštiti državu! Zajedno ćemo pobijediti. Slava Ukrajini“, rekao je Zelenski u dabašnjem obraćanju.

Podsjetimo, danas je 19. dan ruske invazije na Ukrajinu, a trenutno je u toku i četvrta runda pregovora između Rusije i Ukrajine.

Ranije danas je gradonačelnik Kijeva i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko objavio je na svom Telegram kanalu slike napada na Kijev.

Govorio je o granatiranju nebodera i ulice, a živote je izgubilo više građana glavnog grada.

Kijev je danas napao neprijatelj. Rano ujutro granata je pogodila deveterokatnicu na Obolonu. Prema novim podacima, jedna osoba je preminula. Deset ih je povrijeđeno. Iz kuće je evakuirano oko 70 stanovnika.

A maloprije je olupina rakete pala na cestu u Kurenivki. Jedna osoba je poginula, a šest ih je povrijeđeno. Hitna pomoć odvezla je dvoje ranjenih.

Autobus u kojemu nije bilo putnika potpuno je uništen. Razbijeni su prozori, oštećeni balkoni na okolnim kućama i poslovni prostori u prizemljima.

Na licu mjesta su spasioci i ekipe hitne pomoći“, napisao je Kličko uz objavljene slike.

Foto: Kličko/ Telegram
Foto: Kličko/ Telegram