Foto/ Nekultura saobraćaja i nepropisno parkiranje gorući je problem Sarajeva, građani primorani hodati saobraćajnicama

Nerijetko slušamo i svjedočimo situacijama u kojima su se građani našli “pod točkovima” bicikala ili električnih romobila. 

Pješak UVIJEK ima prednost, ali ipak mišljenja su daleko podijeljena.

Tako imamo bicikliste i vozače električnih trotineta koji krive pješake jer hodaju biciklističkom stazom, a pješaci njih za “divljanje” ulicom.

To je vrlo indikativno, a građani vole da imaju svoje mišljenje, iako su pravila saobraćaja jasna i ista za sve.

Međutim, građani su povremeno primorani, kretati se i biciklističkom stazom, ali i saobraćajnicama na kojima nikako ne bi trebali biti.

Razlozi su više nego jasni, blokirane pješačke zone parkiranim automobilima. I nekako kao da je pravilo, što je skuplji automobil, vlasnik ga gore parkira i više prostora pješacima zauzme.

Naš reporter obišao je neka mjesta koja nisu nasumično odabrana već smo provjereno znali da je svakodnevno, iz sata u sat, situacija ista.

Tako imamo na Malti mjesto gdje pješak apsolutno nema kuda proći i mora izaći na saobraćajnicu.

Imamo situaciju ispred kafića na Čengić vili gdje gosti tog ugostiteljskog objekta parkiraju kako god žele i primoraju pješake da idu biciklističkom stazom. Na fotografiji ispod možete vidjeti trenutak kada mlada majka s bebom u kolicima zaobilazi parkirani automobil i prelazi na biciklističku stazu.

Zatim na drugom dijelu Čengić vile imamo situacija gdje čitava ulica je ograđena čunjevima kako se automobili ne bi mogli proći na pješačku zonu, PA ONDA na sredini tog istog dijela ulice ima prilazni da se vlasnici automobila fino mogu popeti i zablokirati pješake. Čemu onda čunjevi?

Također, na isto fotografiji možete vidjeti da je trava i zelenilo na tom dijelu uništeno i da su stvorene bare od guma automobila.

Zašto se nekim objektima dozvoljava parking i pravi prilazni put? Razlozi su raznovrsni, ali generalno “može im se”.

Ili su vlasnici objekata u dobrim odnosima s političarima, ili su bliskim političkim strankama, ili policijski službenici su vlasnici objekta…

Pogledajte galeriju fotografija ispod…