“Bolnica Konjic imala 7 operacija u 5 godina, a napravili 20 posto ukupnog duga, to mogu samo genijalci”

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gdje se raspravlja o Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

U sklopu ovog Zakona se raspravlja o raspodjeli sredstava zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači FBiH i kantoni.

Ova raspodjela sredstava je već mjesecima na meti kritika zbog nejasnih kriterija.

Na sjednici se obratio zastupnik SDP-a Irfan Čengić.

Kako je kazao, nakon pojašnjenja kriterija Vlade možet se shvatiti da kriterija nema, prenosi Avaz.

Podržao sam hitni postupak, jer nastaju nesagledive posljedice zato što se ne uplaćuju doprinosi za zdravstvo i jer su zdravstvene usluge na lošem nivou. Djelimični krivac je i Vlada FBiH, jer ne uplaćuje sredstva u fond solidarnosti i to ne samo ova Vlada, nego i prethodne.

Kroz pojašnjenje kriterija od strane Vlade FBiH se pokazalo da ne postoje nikakvi kriteriji. Amandmanima tražimo da se sredstva dijele na osnovu pet kriterija: broju usluga, broju pacijenata, poreskog duga, komunalnog duga i dobavljača“, poručio je Čengić.

Ključni amandman SDP-a, prema riječima Irfana Čengića, je zabrana daljeg imenovanja direktora koji su napravili poreske dugove kroz posebne uslove za konkurs.

Deset miliona se dijeli ‘onako’. Stoji u tabeli da se daje na osnovu duga plus jedan milion gratis. Pa nije ovo pijaca da se daje ‘gratis’.

Bolnica Konjic ima sedam operacija u pet godina, to jest 0,03 posto, imaju 3 posto u ukupnom broju kreveta i napravili su 20 posto ukupnog duga svih zdravstvenih ustanova. I na to naprave dug od 5 miliona. To samo može genijalac napravit.

Postavlja se pitanje je li ovo treba biti bolnica ili dom zdravlja. Dvije bolnice u HNK su napravile 60 posto duga općih bolnica“, kazao je Čengić.

Čengić je rekao da neće moći bez amandmana podržati ovaj zakon, te je dodao da bi ga bila sramota pogledati u oči uposlenicima Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koji se, kako kaže, kažnjavaju zato što rade svoj posao i ne prave dugove.