Usvojene naknade za nezaposlene porodilje i povećanje dječijeg dodatka

Usvojen je Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH.

Ovim Zakonom se omogućuje povećanje dječijih dodataka i naknanada za nezaposlene porodilje.

Da bi Zakon stupio na snagu biće potrebna i podrška drugog doma, Doma naroda FBiH.

Za ovaj zakon je glasalo 68 zastupnika, četiri su bila suzdržana i nije bilo glasova protiv.

Zakon je pojasnio ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, a kako kaže, njim će se otkloniti diskriminacija prema djeci koja žive u manjim sredinama.

Ministarstvo je u saradnji sa resornim kantononalnim ministarstvima i nevladinim organizacijama napravilo ovaj Zakon. Analize su pokazale da je postojeći Zakon nepravičan, a vrste prava i visina naknada ovise o mjesta prebivališta djece.

Kroz postojeće zakonske odredbe ćemo otkloniti prisutnu diskriminaciju, koja je određena mjestom življenja, uspostaviti održivi i pravični socijalni sistem podrške porodicama sa djecom, izjednačiti prava djece u FBiH, ublažiti posljedice siromaštva, jer se smatra da je 20 posto siromašnih porodica te kroz materijalna davanja pomoći porodici u podizanju, odgajanju i vaspitanju djece“, rekao je Drljača.

Pojasnio je da Vlada uvrstila 12 amandmana, a da je većinom riječ o amandmanima koje su dali zastupnici u ovom domu.

Ovim zakonom se utvrđuju sljedeća prava: Pravo na dječji dodatak, Pravo porodilja koje nisu u radnom odnosu, a ostala su prava na kantonu i jedinicama lokalne samouprave.

Pravo na dječji dodatak ostvariće djeca do navršene 18. godine života, ako prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plate u Federaciji BiH.

Visina dječijeg dodatka će iznositi 19 posto minimalne plaće (103KM), što je, kako kaže ministar Drljača, u prosjeku povećanje za oko tri puta u odnosu na postojeći dodatak.

Pravo porodilja koje nisu u radnom odnosu podrazumijeva pravo za porodilje koje su prijavljene u nadležnoj službi za zapošljavanje ili su na redovnom školovanju, a bez ikakvih posebnih uslova.

Visina naknade za porodilje će iznositi 55 posto najniže plaće.