Britanski mediji: Zloglasna snajperistica Bagira nije Srbijanka i monahinja

Ukrajinska vojska zarobila je 41-godišnju snajperisticu i majku dvije kćeri Bagiru nakon što su je ruski drugovi ostavili da umre, prenijeli su britanski mediji.

Bagira, čije je pravo ime Irina Starikova, kako javlja Daily Mail, imala je potvrđenih 40 ubistava prije nego što je napuštena na bojnom polju, gdje ju je ranjenu zarobila ukrajinska vojska.

(Ostavili su me) znajući da sam povrijeđena i da su imali priliku da me pokupe… nadajući se da ću umrijeti”, rekla je Bagira.

Hvatanje snajperistice, čiji nadimak potiče iz ‘Knjige o džungli’, ozbiljan je udarac moralu ruskih trupa i imidžu njihove vojske.

U Ukrajini tvrde da je ona odgovorna za “ubistvo najmanje 40 Ukrajinaca, uključujući i civila” i da se bori u separatističkoj oblasti Donjeck protiv vlade u Kijevu od 2014.

U međuvremenu, britanska štampa je objavila da Bagira nije iz Srbije, kako javljaju mediji iz ove zemlje, niti je monahinja koja je postala ubica.

Inače, Ljudmila Pavličenko, ruska snajperistica koja je u Drugom svjetskom ratu ubila 309 njemačkih vojnika, jedna je od najpoznatijih snajperista u historiji.

Ona je boreći se u Crvenoj armiji ubila 309 nacista, uključujući 36 snajperista.

Učestvovala je u bici kod Odese i u opsadi Sevastopolja, gdje je ranjena i evakuisana podmornicom.

Pavličenko je rođena u malom selu Bela Cerkov u Ukrajini 12. jula 1916. Skoro tri decenije kasnije, 1943. godine, dobila je zlatnu zvijezdu kao Heroj Sovjetskog Saveza, a kasnije je postala historičar, prenosi N1.