Zelenski oduzeo činove dvojici generala: “Nemam vremena da se bavim svim izdajicama”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju na društvenim mrežama da je smijenio dva visokrangirana ukrajinska generala, nazvavši ih “antiherojima”.

Kazao je da nema vremena da se bavi svim izdajicama.

Donesena još jedna odluka o antiherojima. Sada se nemam vremena baviti svim izdajicama. Ali postepeno će svi biti kažnjeni”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Generalima — bivšem načelniku Glavnog odjela za unutarnju sigurnost Službe sigurnosti Ukrajine Naumovu Andriju Olehoviču i bivšem šefu Ureda Službe sigurnosti Ukrajine u Hersonskoj regiji Krivoručko Serhiju Oleksandroviču — oduzeti su činovi.

Oni vojnici među visokim časnicima koji nisu odlučili gdje im je domovina, koji prekrše vojnu prisegu na vjernost ukrajinskom narodu za zaštitu naše države, njene slobode i neovisnosti, neminovno će biti lišeni viših vojnih činova. Slučajni generali ne pripadaju ovdje”, rekao je Zelenski, prenosi CNN.

Podsjetimo u svom prijašnjem govoru rekao je da se Rusi ne povlače, nego su potjerani.

Isto tako, govorio je o ljudima koji kritikuju ukrajinske vojnike, posebno se obrativši muškarcima koji su napustili Ukrajinu, kazavši da kada god požele mogu da se vrate i pokažu vojnicima kako se to radi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je rekao da se Ukrajina priprema za novu rusku ofanzivu na istoku Ukrajine, u saopćenju objavljenom sinoć.

Postoji gomilanje ruskih vojnika za nove udare u Donbasu. I mi se za to pripremamo“, rekao je Zelenski, prenosi BBC.

Izrazio je skepticizam prema izjavi Rusije u pregovorima o smanjenju vojnih operacija oko glavnog grada Kijeva i grada Černihiva.

Ne vjerujemo nikome, ne vjerujemo nikakvim lijepim verbalnim formulacijama“, rekao je Zelenski.

Rekao je da nema razloga vjerovati najavama Rusije da će smanjiti vojnu aktivnost u blizini tih gradova, s obzirom na to da su ruske snage nastavile napadati Kijev i Černihiv dan nakon obećanja.

Smrtonosno granatiranje zabilježeno je i u Irpinu, uz pojačane napade u regiji Donbas.

Zelenski je također potvrdio predanost Ukrajine zaštiti svog teritorija i poručio da Ukrajinci neće odustati od ničega i da će se boriti za svaki metar svoje zemlje i za svaku osobu.

Pozvao je javnost da ne kritizira učinak ukrajinskih oružanih snaga.

Ako neko misli da može naučiti našu vojsku kako se boriti i kako se suprotstavljati neprijatelju, najbolji način da to učini je da idete na bojno polje sami.

Ne s kauča kod kuće ili sa sigurnog mjesta na koje ste pobjegli, već s pravih ratišta. Pokažite svoje sposobnosti u borbi. Ako niste spremni za to, nemojte ni učiti naše branitelje kako da rade svoj posao“, rekao je.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je imao jednosatni razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i zahvalio mu na dodatnih 500 miliona dolara pomoći Ukrajini.

Zelenski je rekao da je podrška SAD-a ključna za Ukrajinu.

Ako se želimo zajedno boriti za slobodu onda tražimo od naših partnera da pomognu i ako se sami zaista borimo za slobodu i zaštitu demokracije, imamo sva prava zatražiti pomoć u ovom ključnom teškom trenutku.

Trebaju nam tenkovi, ratni avioni, topništvo… Sloboda mora biti naoružana ništa gore od tiranije“, kazao je.