Foto: N1

Direktor policije o ubistvu načelnika krim- policije: “Prevrnut ćemo svaki kamen”

Direktor policije RS Siniša Kostrešević obratio se medijima u Prijedoru nakon ubistva načelnika sektora krim- policije Radenka Bašića jutros.

Istakao je da se radio o čestitom policajcu i velikom profesionalcu.

Radi se o vrlo čestitom policajcu i velikom profesionalcu. Svi kapaciteti su stavljeni na raspolaganje, radimo maksimalno da se stane na kraj ovog KD.

Pored policije RS, sve druge policijske agencije u BiH i regionu su alarmirane. Prevrnut ćemo svaki kamen ali ovaj slučaj neće ostati neriješen. Lično mislim da je ovo težak dan za Prijedor”, kazao je Kostrešević.

Dodaje da je već priveden veliki broj ljudi ali da se može davati dodatne informacije zbog istrage koja je u osjetljivoj fazi.

Ovo je osjetljiva faza istrage i svaka izjava bi mogla ugroziti. Veliki broj osoba je već priveden, dok ovaj slučaj ne riješimo sigurno nećemo stati”, kazao je on.

Kazao je da mu je teško govoriti o ovom slučaju jer je lično poznavao Bašića.

Lično sam poznavao Radenka, teško mi je da pričam o tome. Radi se o jednom od najčestitijih policajaca.

Radenko je bio policajac 29 godina, dugo je radio svoj posao. Bilo kakva priča o njegovom radu, jednostavno je.. Neću da komentarišem”, kazao je Kostrešević.

“Ubijen samo godinu dana prije odlaska u penziju”

Podsjetimo, ranije se oglasio i MUP RS-a.

Kazali su da su sa šokom i nevjericom primili vijest, te da su ostali bez kolege, prijatelja i velikog čovjeka.

Radenko je svoju policijsku karijeru započeo još prije 29 godina kao policajac u Policijskoj stanici Kozarac. U ratu je bio pripadnik Čete posebne jedinice policije SJB-CJB Prijedor, te je kao učesnik ratnih dešavanja bio i ranjen na Krupskom ratištu.

Bio je ratni-vojni invalid devete kategorije i borac prve kategorije. Svoj rad nastavio je 1993. godine u Policijskoj stanici Prijedor 2, a od 2004. godine bio je raspoređen na mjesto zamjenika komandira u Policijskoj stanici Prijedor 2.

Od decembra, iste godine, bio je raspoređen na radno mjesto inspektora kriminalističke policije u Grupi za sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga u Odsjeku kriminalističke policije. Kratko vrijeme, od 2008. godine, bio je inspektor u Policijskoj stanici Prijedor 1, a potom i zamjenik komandira”, navode iz MUP-a.

Dodaju da je Bašić na mjesto načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet raspoređen 2019. godine.

Na mjesto načelnika Odjeljenja za opšti kriminalitet raspoređen je 2019. godine, a naredne godine na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije.

Radenko je ubijen samo godinu dana prije odlaska u zasluženu penziju, tokom svoje svakodnevne šetnje od kuće do radnog mjesta. Ovaj put, njegova kancelarija ostala je prazna.

Iza njega ostala je ožalošćena supruga i dva maloljetna sina. Kolege i prijatelji, ostali su ožalošćeni zbog gubitka kolege koji je pošteno i časno obavljao svoj posao i bio za primjer svakom policijskom službeniku.

Iskreno saučešće porodici Bašić! Neka mu je vječna slava!”, kazali su iz MUP-a.

Još uvijek opsadno stanje u Prijedoru

Podsjetimo, još uvijek traje opsadno stanje u Prijedoru zbog ubistva načelnika sektora krim-policije Policijske uprave Prijedor.

Naime, načelnik Radenko Bašić jutros je izgubio život u pucnjavi u Pećanima kod Prijedora.

Do sada je poznato vrlo malo informacija, a to je da je izvršilac muškarac koji je nosio kapuljači na glavi i da se pješke udaljio s mjesta događaja.

Također je poznato da je Bašić ustrijeljen s leđa i to u blizini škole.

U naselju Pećani još traje uviđaj na mjestu događaja, a ovo naselje je od jutros pod opsadom policijskih službenika koji kontrolišu sve prolaznike i vozače.

Tijelo Radenka Bašića je odvezeno, a forenzičari još uvijek fotografišu mjesto.

Policija je do sada privela više osoba na razgovor, provjeravaju se alibi i motivi zbog kojih bi neko pucao na Bašića.

Na uviđaju su, saznaju mediji, dva tužioca, tužilac Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika oblika privrednog kriminala, te tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.

U Gradu na Sani su pripadnici SAJ-a i Žandarmerije, a pojačane kontrole motornih vozila i legitimacija stanovništva, vrši se i u gradovima u okolini.

Najviše policijskih patrola je pored Prijedora i u Banjaluci, te na izlazima ka Gradišci, Kotor Varoši…