U TK 46 prekršajnih naloga zbog kršenja mjera neposredne kontrole cijena

Tržišni inspektori u Tuzlanskom kantonu u proteklom periodu su izvršili 120 nadzora u hipermarketima, manjim trgovinama, poljoprivredenim apotekama i benzinskim stanicama.

Kod 30 subjekata, odnosno trgovaca, utvrđene su nepravilnosti, maloprodajne marže nisu bile u skladu sa odlukama o neposrednoj kontroli cijena, te su poduzete zakonom propisane mjere.

Postupajući inspektori izrekli su 20 rješenja o otklanjanju nedostataka, usklađivanje marži s važećim propisima, te će biti izdato 46 prekršajnih naloga u iznosu od 53.250 KM“, izjavio je za Fenu glavni tržišni inspektor Nihad Habibović.

On pojašnjava da je minimalna propisana kazna za nepoštivanje mjera neposredne kontrole cijena 1.000 KM za pravno lice i 250 KM za odgovorno lice, te 500 KM za fizičko lice u trgovinskoj radnji.

S obzirom da se novčane kazne izriču putem prekršajnih naloga, shodno odredbama Zakona o prekršajima, postupajući inspektori, kako je naveo, mogu izreći minimalne kazne propisane zakonom.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK će u narednom periodu vršiti pojačan inspekcijski nadzor, te će subjekte nadzora koji ne budu izvršili naložene upravne mjere, sankcionisati u skladu sa odredbama Zakona o inspekcijama TK i to 4.000 KM za pravno lice i 1.000 KM za odgovorno lice, piše Fena.

Objavljena imena firmi koje su nezakonito povećavale cijene proizvoda u Federaciji BiH

Podsjetimo, Federalna uprava za inspekcijske poslove prije nekoliko dana objavila je spisak trgovina koje su povećale cijene.

Zbog čestih promjena cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata u BiH u periodu od 15. februara do 13. marta ove godine kod 14 subjekata utvrđene su nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marži, podaci su koje je objavila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Subjekti nadzora (pravna lica) kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene Odluke su:

Konzum d.o.o. Sarajevo; Hoše komerc d.o.o.; Amko d.o.o. Sarajevo; FO d.o.o. Sarajevo; Bingo d.o.o. Tuzla; Pažin d.o.o Stolac; Mercator d.o.o. Sarajevo; N. Marketi d.o.o. Konjic; Voće promet d.o.o. Konjic; Mepromex d.o.o. Zavidovići; Robot general commerce d.o.o. Sarajevo; Feko Sale d.o.o. Zenica; Best d.o.o. Travnik; Belamionix d.o.o Brčko – Tuzla.

Nadzor nad radom naprijed navedenih trgovaca vršen je na osnovu predstavki građana, te su nadležni federalni inspektori utvrdili nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, za što su/ili će biti pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Što se tiče novčanih kazni, na osnovu člana 14. Zakona o kontroli cijena utvrđeno je: “Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena (član 4.).

Za radnju iz stava(1) člana14. Zakona o kontroli cijena, utvrđeno je da će se za prekršaj kazniti odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM“.

Subjekti nadzora ( FIZIČKA LICA) kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene Odluke su:

TR SALIHOVIĆ KONJIC; TR JURIŠIĆ MOSTAR; TR MRKI ZENICA.

Za utvrđene nepravilnosti u primjeni Odluke su/ili će se pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Što se tiče novčanih kazni, na osnovu člana 14. Zakona o kontroli cijena utvrđeno je da će se fizičko lice, za prekršaj iz stava(1) člana 14. ovog Zakona kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM.

Odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate Vezano za kontrolu Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, u periodu od 15 .2. do 13. 3. 2022.godine, utvrđene su nepravilnosti u primjeni ove Odluke kod 19 subjekata nadzora, za što su/ili će biti pokrenuti prekršajni postupci radi utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Subjekti kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene Odluke su:

Petrol BH Oil d.o.o. Sarajevo; Energopetrol d.d. Sarajevo; Holdina d.o.o Sarajevo; Kameni Petrol d.o.o. Kakanj; Kakanj Petrol d.o.o. Kakanj; Trgošped d.o.o. Kakanj; Hifa Petrol d.o.o. Sarajevo; Hifa Oil d.o.o. Tešanj; Gazprom d.o.o. Sarajevo; EOL Petrol d.o.o. Sarajevo; TI Oil d.o.o. Nova Bila; Tarik Oil d.o.o. Sarajevo; Selex d.o.o. Mostar; Oil AC d.o.o. Mostar; Circle International d.o.o. Čitluk; ZE Trans d.o.o. Zenica; BST Oil d.o.o. Bijeljina – Mostar; Mark Petrol d.o.o. Kiseljak; WIN Prom d.o.o. Kiseljak.

Nadzor nad radom navedenih distributera naftnih derivata vršen je na osnovu predstavki građana i izvještaja sa sistema IS NK PND Federalnog ministarstva trgovine, te je utvrđeno 49 nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Kod nekih subjekata nadzora utvrđeno je više nepravilnosti shodno broju benzinskih stanica na području Federacije BiH.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena (član 4.). Za radnju iz stava 1. ovog člana kaznit će se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM”, poručili su iz FUZIP-a.

Reagovali trgovački centri na objavu spiska firmi

Trgovački centri reagirali su nakon što je Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila spisak kompanija koje su u proteklom periodu kršile ograničenje marži za osnovne životne namirnice i naftne derivate, a pojedine kompanije demantovale su te navode i kazale kako nisu dobile nikakve kazne.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Slijedom objavljene informacije u srijedu, 16.03.2022. o nelegalnom povećanju cijena proizvoda u FBiH te nalazima Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je u proteklom periodu utvrdila nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marže prilikom formiranja cijena u vodećim trgovačkim lancima koji posluju na području FBiH, šaljemo Vam dodatno obrazloženje navedenog.

Naime, u procesu našeg poslovanja i formiranja maloprodajnih cijena isključivo se poštuje Odluka o ograničenju marži osnovnih životnih namirnica zakonski formiranih i propisanih na razini svakog kantona.

Osim navedenog izuzetno važan faktor za formiranje maloprodajnih cijena jesu i nabavne cijene proizvoda naših dobavljača.

Pojednostavljeno rečeno, u ovom slučaju podizanjem nabavnih cijena proizvoda automatski se povećavaju maloprodajne cijene na policama naših prodajnih objekata dok propisana marža i dalje ostaje u okvirima zakonskog ograničenja. Manja odstupanja su moguća usljed naglog povećanja nabavnih cijena.

Nagla i značajno povećana potražnja kupaca za osnovnim životnim namirnicama uzrokovala je bržu frekvenciju nabave i promptno stavljanje tek nabavljene robe na police, a upravo je ta roba nabavljena po naglo povećanim nabavnim cijenama.

Upravo u ovakvim situacijama izuzetno izazovnog poslovanja važno je naglasiti da se nabavne cijene proizvoda mijenjaju na dnevnoj razini, a time uslovljeno primjena novih maloprodajnih cijena stupa na snagu odmah ili u najboljem slučaju do maksimalno 7 dana od zaprimljene obavijesti o poskupljenju proizvoda.

Kako bismo još jasnije objasnili nastalu situaciju navodimo trenutne nabavne cijene proizvoda pojedinih bosanskohercegovačkih proizvođača i dobavljača iz kategorije osnovnih životnih namirnica za kojima trenutno vlada najveća potražnja:

1. 1 litar suncokretovog ulja = 4,67 KM sa PDV

2. 1 kilogram brašna T-400 = 2,07KM sa PDV

3. 25 kilograma brašna T-500 = 36,93 KM sa PDV

S tim u vezi informišemo vas da je glavni razlog povećanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica na policama naših prodajnih objekata isključivo povećanje nabavnih cijena od strane proizvođača odnosno dobavljača, a sve prouzrokovano trenutnim globalnim poremećajem ekonomije, rastom cijena sirovina, goriva i drugih energenata važnih za proces proizvodnje i transport, navedeno je u saopćenju.