Dragan Čović sebe u Briselu predstavio kao “legitimnog predstavnika” hrvatskog naroda

Sastanku sa poslanicima Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta u Briselu, pored članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prisustvuje i Dragan Čović, lider HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Sebe je predstavio kao “legitimnog predstavnika” hrvatskog naroda u BiH, te dodao da se politička prava ovog naroda “grubo krše zbog želje da dominacijom Bošnjaka”.

Prije svega se osvrnuo na odnos Bosne i Hercegovine prema ratu u Ukrajini.

Kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH nedvosmisleno se pridružujem EU u najstrožijim osudama ruske agresije na Ukrajinu.

Mi iz BiH posebno suosjećamo s građanima Ukrajine. Osobno svjedočim patnjama izbjeglih, njih oko stotinu već smo smjestili u Hercegovinu. Primljeni su otvorena srca”, izjavio je Čović na početku obraćanja.

Potom, Čović se okreće ka unutrašnjim pitanjima, odnosno izmjenama Izbornog zakona BiH, izjavivši da demografska nadmoć bošnjačkog naroda ne smije uticati na jednakopravnost s drugim narodima.

Paritet među tri naroda mora se oslikavati u svim institucijama, u skladu sa Ustavom BiH. Nažalost, Ustav se sve češće krši u korist demografski brojnijeg naroda, naročito u Federaciji BiH. Moramo ukloniti tu anomaliju – tako ćemo, između ostalog, postići i stabilnost i napredak BiH na putu ka EU i NATO”, govori Čović.

Politička prava Hrvata u BiH grubo se krše, stav je Dragana Čovića kojeg je nekoliko puta naglasio u Briselu.

Neprihvatljivo je da se Hrvati u BiH, u velikom dijelu i građani EU, osjećaju nesigurno.

Njihova politička prava u BiH nisu ni priznata, ni jednaka sa pravima druga dva naroda. Njihova prava na izbor legitimnih političkih predstavnika se grubo krše zbog želje za dominacijom Bošnjaka”, rekao je.

Stoga, nastavlja Čović, hrvatska strana neumorno poziva Bošnjake na postizanje kompromisa i u tim nastojanjima iznijela je desetine prijedloga, kako bi time, između ostalog, dokazali da pripadaju zajednici Evropske unije.

Dodao je kako narodi u BiH, bez pomoći međunarodne zajednice neće moći doći dogovora, i zbog toga je odgovornost međunarodnih dužnosnika opisao kao ‘povijesno veliku’.

Pregovarački proces koji smo zajedno započeli, zajedno moramo dovesti do kraja. Kako bismo žurno izašli iz nesigurnosti u kojoj se nalazimo, bez daljeg odgađanja – treba odmah promijeniti izborno zakonodavstvo”, nastavlja Čović.

Ponovio je i da bi se tim potezom značajno relaksirali odnosi između Hrvata i Bošnjaka u BiH, te postigli formalno-pravni uvjeti za održavanje izbora.

Na kraju obraćanja u Briselu, Čović je prozvao člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Izlaganje dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH bespredmetno je komentirati sa moje strane”, riječi su sa kojima je lider HDZ-a zaključio svoj govor.

Podsjetimo, na sastanku u Briselu, pored Čovića, prisustvuju i tri člana Predsjedništva BiH, a održava se sa ciljem razmjene mišljenja o situaciji u našoj zemlji.