Šefik Džaferović: “Secesionističke poteze vlasti RS primijetili su svi relevantni međunarodni akteri”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se u Evropskom parlamentu, gdje učestvuje zajedno sa druga dva člana Predsjedništva Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom, te predsjedavajućim Doma naroda u Parlamentu BiH Draganom Čovićem.

Prije svega je osudio agresiju na Ukrajinu.

Politička rasprava se odvija u trenutku ruske agresije na Ukrajinu. Taj čin agresije Bosna i Hercegovina je osudila i u stavu osude se pridružila čitavom svijetu. Mi smo svjesni ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu, pa tako i u BiH. Moramo učiniti sve kako bi se agresija prekinula“, kazao je Džaferović.

On je naglasio da se Bosna i Hercegovina nalazi na prekretnici zbog političke krize.

BiH se nalazi na prekretnici. Već više od pola godine traje politička kriza koja je izazvana potezima entiteta RS. Najprije blokadom institucija BiH, a kasnije i pokušaja da entitet unilateralno preuzme nadležnosti državnih institucija BiH.

Vlasti Republike Srpske na čelu sa gospodinom Dodikom otvoreno ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije“, kazao je Džaferović.

Da su potezi vlasti RS secesionistički primijetili su svi relevantni međunarodni akteri, od gospodina visokog predsjednika i Vijeća za implementaciju mira, do Evropskog parlamenta, Evropske komisije i vlasti SAD, naglasio je Džaferović.

Vlasti entiteta Republika Srpska nastoje zanemariti ovu evidentnu istinu tako što se pozivaju na ‘izvorni Dejton’. To je sofistička formula koja zanemaruje činjenice. Dejtonski mirovni sporazum nije statičan okvir sa zamišlju da BiH drži u stanju u kakvom je bila 1995. godine. Zamišljen je kao dinamičan okvir koji će osigurati obnovu i razvoj BiH“, istakao je Džaferović.

Kazao je kako SDA ima duplo više glasova od HDZ-a, ali i da Čovićeva stranka ima duplo više ministara na nivou FBiH nego SDA.

Toliko su snažni da se nijedna odluka ne može donijeti bez njih. Sada prijete da spriječe održavanje izbora u oktobru. Presudama Evropskog suda nije presuđeno ovo što traži HDZ BiH, oni zapravo traže promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekao je Džaferović.

U ovom trenutku, dodaje Džaferović, potrebno je da se okrene ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Pozdravljam, u tom smislu, usvajanje zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kojima napredujemo na evropskom putu te se pridružujem ovom prilikom pozivima Evropske komisije prema gospodinu Dodiku da ne blokira ove zakone u drugom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Mi vidimo budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana u punopravnom članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji.

Do tog cilja, trebamo proći nekoliko važnih stepenica u procesu pristupanja, a prva je sticanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU. Jer, ne zaboravimo, da je Bosna i Hercegovina još uvijek samo u statusu potencijalnog kandidata za članstvo“, zaključio je Džaferović u svom obraćanju.