Grubeša pojasnio odakle oznaka tajnosti na dokumentima koji “dokazuju” da Sebija nema diplomu

Elmedin Konakovil, lider Naroda i pravde, ranije je danas iznio šokantnu informaciju da je ministar Grubeša stavio oznaku tajnosti na dokument iz Zagreba koji dokazuje da Sebija Izetbegović nema diplomu. 

Lider NiP-a je kazao i to kako je SDA i HDZ bratska ljubav i koalicija.

Vidljiva je vaša emocija i strast, ali nešto ne funkcioniše. Dok mi sjedimo ovdje i vodi se borba za bolnice, jedna strašna stvar se desila.

Ministar Grubeša stavio oznaku tajnosti na dokument iz Zagreba koji dokazuje da Sebija Izetbegović nema diplomu. Je li mislite da je ovo slučajno?

Uradio je to jer nemaju kontrolu nad KUIP, stave oznaku tajnosti da inspekcija ne može pogledati, a istovremeno Kantonalno tužilaštvo (Sarajevo, op. a.) traži dokument sebi jer dole kontroliše Sabina Sarajlija. To je problem SDA sa nama“, rekao je Konaković za N1.

Nakon što je snimak na kojem Konaković govori o Grubeši objavljen ministar je odmah reagovao.

Kazao je da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove naložila to.

Zakonom o zaštiti tajnih podataka propisano je da ovlaštena osoba u instituciji neki podatak označava određenim stupnjem tajnosti, što je u svom aktu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove učinila, odnosno isti označila stupnjem tajnosti “povjerljivo”, te istu oznaku stavila i na kuvertu svog akta”, pojasnio je Grubeša.

Kazao je da je Ministarstvo pravde BiH obavijestio Kantonalnu upravu da mogu ukloniti oznaku.

Ministarstvo pravde BiH je krajem prošlog tjedna, postupajući po upitu Kantonalne uprave, između ostalog, pa i o zakonskim mogućnostima ukidanja ove oznake s predmeta, obavijestilo Kantonalnu upravu da mogu ukinuti oznaku tajnosti, jer su je sami i postavili“, dodaje on.

Ono što je Konaković izjavio nazvao je neozbiljnim i malicioznim.

Neozbiljne i krajnje maliciozne su insinuacije da je Ministarstvo pravde BiH, bilo koji predmet koji Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nije označila kao povjerljiv, samoinicijativno tako označilo jer za to ne postoji zakonsko uporište.

Imajući u vidu da je povjerljiva dokumentacija protivno Zakonu o zaštiti tajnih podataka, procurila u javnost, i kako su svi već sa istom upoznati, jasno je da, čak i da je ranije bilo temelja za označavanje predmeta stupnjem tajnosti, istog više nema”, pojasnio je ministar Josip Grubeša za N1.