“Bahata vlast na Ilidži radi izgradnje pruge uklanja sadnice trešanja koje je SDA platila po 300 KM”

Prije tačno 12 dana objavljen je Poziv za dostavu ponuda za odabir izvođača radova za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u KS. 

Projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice podrazumijevat će izgradnju 12,96 kilometara pruge, a rok za dostavu ponuda je 9. maj ove godine.

Ovaj projekt će, kako je istakao ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, značajno poboljšati saobraćaj u Kantonu Sarajevo.

Oko ovog pitanja ironično se našalio zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Redžo Lemezan (Naša stranka).

Lemezan je objavio video kako bageri ruše sadnice trešnje i našalio se sa kritičarima aktuelne vlasti.

Bahata vlast na Ilidži radi izgradnje pruge za Hrasnicu uklanja sadnice trešanja koje je plaćala 300 KM po komadu“, ironičan je Lemezan.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Podsjetimo, krajem prošle godine, nakon što su premijer Edin Forto i ministar Šteta potpisali mandatno pismo sa EBRD-om, raspisan je tender za nadzor i napravljeni su prvi koraci za početak realizacije ovog projekta.

Od kako znam za sebe slušam legendu o tramvaju za Hrasnicu. Sada legendu pretvaramo u stvarnost. Izgradit ćemo prugu i kupiti tramvaje kojima će se građani voziti i do Hrasnice. Tu infrastrukturu će pratiti ekonomski i drugi razvoj.

Unapređenje javnog prijevoza i proširenje tramvajske pruge, kao i trolejbuske mreže mora biti strateško opredjeljenje svih narednih vlada. Kada tome dodamo unapređenje i proširenje biciklističkih staza, moći ćemo reći da se krećemo prema Evropi u smislu kvalitete života u Sarajevu“, naglasio je premijer Forto, nakon današnjeg obilaska dionice buduće tramvajske pruge.

Izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice je, kako je naveo načelnik Nermin Muzur, historijski projekt za Općinu Ilidža i sve njene stanovnike.

Dugo smo čekali na ovaj projekt, slušali o njemu, zato sam ponosan na opredjeljenost Vlade Kantona Sarajevo za realizaciju ovog projekta i na saradnju sa ministrom Štetom, sa kojim činimo historijski trenutak za Hrasnicu i Ilidžu.

Za stanovnike naše općine svakodnevnica će biti olakšana, a standard života kvalitetniji. Današnje raspisivanje tendera je odličan poklon svim stanovnicima Ilidže uoči 12. marta, Dana Općine Ilidža“, zaključio je načelnik Muzur.

Postupak nabavke će se provoditi putem EBRD-ovog portala za e-nabavku za klijente ECEPP i tim putem zainteresovani ponuđači mogu pristupiti dokumentaciji.