Izjave lidera stranaka nakon sastanka s Josepom Borellom

Nakon sastanka lidera stranaka opozicije s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Josep Borrell medijima su se obratili bh. lideri.

Radončić: “EU će obratiti mnogo više pažnje na BiH”

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, kazao je da su dobili poruku koju su i očekivali, a to je da će Evropska unija obratiti mnogo više pažnje na Bosnu i Hercegovinu.

Poručeno nam je da ćemo imati duboku naklonost i još su energičniji da se moraju riješiti strateška pitanja, poput izmjena Izbornog zakona i stabiliziranja hrvatsko-bošnjačkog i drugih odnosa.

Vjerujem da je ovo danas dobra stvar, da ovo treba biti stimulans za nas da još hrabrije završimo obaveze. Sutra nastavljamo pregovore vezano za izmjene Izbornog zakona“, rekao je Radončić.

Šarović: “Finansijski projekti iz EU bit će uskraćeni RS-u”

Lider SDS-a Mirko Šarović obratio se danas nakon sastanka lidera stranaka opozicije sa šefom evropske diplomatije.

Šarović je rekao da “Borell nije svjestan gdje se nalazi”, te “da će građani RS-a biti oštećeni zbog ponašanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika”.

On nije rekao da će direktno trpiti građani, ali je rekao da neće biti projekata finansijskih iz evropskih fondova, za infrasturkturu, javne društvene potrebe i slično. To je bilo najneprijatnije što smo čuli. Moja ocjena je da je to loše jer će to ipak osjetiti građani“, izjavio je Šarović.

Nisam baš siguran da je Borell uopće razumio gdje je došao, u nekim stvarima je bio potpuno zbunjen. Nije shvatio čak ni neka ustavna ograničenja“, rekao je Šarović.

On je dodao da nije dovoljno shvatio ni da će ga oni s kojima sada razgovara prevariti i obmanuti, ostaviti ga u uvjerenju da su oni za evropski put.

Šarović je poručio kako je “prva rečenica koju je Borell rekao” na sastanku bila ta da će finansijski projekti iz EU biti uskraćeni RS-u.

Za kraj je dodao da mu je rekao da će oni računati na njegovu neodlučnost.

Čisto da zna čovjek s kim ima posla“, zaključio je Šarović.

Nikšić: “Ključno je osigurati fer i poštene izbore”

Nermin Nikšić, lider SDP-a rekao je nakon sastanak sa Borellom da je ključ da se osiguraju fer i pošteni izbori.

Nikšić je kazao da su stranke, među kojima je i SDP, sinoć dobili radnu verziju izmjena Izbornog zakona BiH.

To je draft za koji iz Evropske komisije tvrde da je navodno usaglašeno. Ogroman je materijal, od jutros to čitamo. Ima i nekih tehničkih izmjena koje su navodno dogovorili u Neumu“, rekao je Nikšić.

Ako uspijemo doći do rješenja koja su u sladu s evropskim standardima, mi ćemo podržavati izmjene. Očekujem podršku da BiH dobije kandidatski status, a onda smo spremni da ko god predloži izborni zakon, iz bilo koje evropske zemlje u BiH, da ga ovdje i primjenimo“, dodao je.

Govoreći i situaciji u Ukrajini, Nikšić je kazao da je europarlamentarci vidjeli ko sve čini vlast u BiH

Mi smo jedina država u svijetu gdje jedan državnik, skupa s Lukašenkom, podržava Putina. On smatra da je tamo vojni sukob a ne agresija. To se sve reflektuje na odnose u BIH“, rekao je Nikšić, aludirajući na Milorada Dodika.

Borenović: “U Domu naroda PS BiH ćemo vidjeti ko je zaista privržen evropskom putu BiH”

Medijima se obratio i lider PDP-a Branislav Borenović.

Na EU putu FBiH i Republike Srpske se desio zastoj u ove tri godine od kad su na vlasti SNSD, SDA i HDZ, i stoga se sada jasno vidi da su to antievropske političke strukture koje očigledno ne žele da vode ovu zemlju ka Evropi, da ispunjavaju evropske standarde, da unove evropske vrijednosti u naše institucije sistema i da na taj način pokazuju svoje lažno lice. A to je vidljivo nakon svakog sastanka kojeg imamo sa evropskim zvaničnicima.

Sa druge strane mi smo jasno rekli da vidjet ćemo u Domu naroda PS BiH ko je zaista privržen evropskom putu BiH.

Imamo zakonska rješenja koja su prošla u Predstavničkom domu gdje je jasno opredjeljenje političkih struktura, prvenstveno iz opozicije da se moraju usvajati evropski zakoni, da se moraju evropski standardi, evropski kriterijumi i procedure i na taj način kroz punu vladavinu prava možemo iskorijeniti korupciju iz ove zemlje.

Ko je protiv toga on je antievropski lider, antievropska politička stranka i tu je jasno sada najveći teret i najveća odgovornost na tri vladajuće političke stranke i na SNSD, i na SDA i na HDZ.

Izetbegović, Dodik, Čović neka daju svoje odgovore zašto stalno odugovlače kada je u pitanju ispunjavanje evropskih uslova i prioriteta na putu ka EU.

Sva ta politička struktura koja je nešto glasala snosi odgovornost. I to je pitanje koje treba da se odnosi prema onima koji su u suštini doveli nas u jedno vrlo avanturističku poziciju.

Pozicija Republike Srpske i BiH se nalazi na jednoj vjetrometini u kojoj nas uvode u stalne konflikte i tenzije“, rekao je Borenović.