Jučer zabilježena još dva požara na niskom i visokom rastinju u Kantonu Sarajevo

Tokom jučerašnjeg dana zabilježena su još dva požara na rastinju i privatnoj šumi na području Kantona Sarajevo.

Prvo je u 14:10 sati, obaviještena Sedma PU da je u mjestu Gornja Bioča, općina Ilijaš došlo do požara na niskom rastinju i privatnoj šumi.

Požar je ugašen od strane pripadnika PVB Vogošća. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je nastupila materijalna šteta“, navode iz MUP-a KS.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak PPZ-a.

Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju pomenutog događaja.

Zatim je i u 15:27 sati, obaviještena Šesta PU da je u ulici Balića brijeg, općina Hadžići došlo do požara na niskom i visokom rastinju.

Požar je ugašen od strane pripadnika PVB Kantona Sarajevo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na šumi nastupila materijalna šteta.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj će obaviti policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koji nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog događaja.

Drakonske novčane kazne za one koji izazovu požar

Podsjetimo, kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je upozorenje građanima na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru.

Kako navode, upozorenje dolazi zbog visokih temperatura već nekoliko dana, a imajući u vidu da je u prethodnom periodu zabilježen veliki broj požara na otvorenim prostorima koji su napravili velike materijalne štete.

Upozorenje se prvenstveno odnosi na šume i poljoprivredne površiname, a upozoravaju se građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina, naselja, površina pod usjevima, željezničkih pruga, dalekovoda, naftovoda…

Posebno podsjećaju da su osobe koje spaljuju korov ili lože vatru na otvorenom dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti.

Također, navode iz Uprave, zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta i na većoj površini, dužni su o tome obavijestiti vatrogasnu službu Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti Profesionalnu vatrogasnu jedinicu KUCZ na broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122“, navode iz Uprave.

Kako dalje napominju, zakonom je predviđena visoka novčana kazna, kao i kaznena odgovornost ukoliko uslijed spaljivanja nastane požar koji za posljedicu ima veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.

Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posijedice“, zaključuju u upozorenju iz KUCZ KS, kojeg potpisuje direktor Dženan Brkanić.