Kako je Mahir Dević prokomentarisao neusvajanje dnevnog reda: “Hrabri, pošteni, snažni i odvažni”

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo je prekinuta jer nije bilo većina ni da se usvoji dnevni red.

Još u sali je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde optužio zastupnike SDA, te, kako je kazao, njihove satelite, DF, SBiH i BOSS za neusvajanje današnjeg dnevnog reda.

Mahir Dević, šef Kluba SDA, kazao je da krivce, prvenstveno Konaković, “treba tražiti negdje drugo, a ne samo u opoziciji” odnosno da ne upire prstom u SDA zbog problema u koaliciji.

Četiri godine gledamo poniženje zdravstvenih radnika u KS, koji su se borili u koroni, pomagali građanima KS, koji nisu imali podršku trojke za potpisivanje Kolektivnih ugovora, a sad se Konaković sjetio istih i vodi brigu o zdravstvenim radnicima.

Od 2017. godine nije potpisan Kolektivni ugovor, šaljemo im poruku potpišite Kolektivne ugovore i imat ćete podršku Kluba SDA.

Istina je da mi nikad nismo pozvani od strane poštenih, hrabrih, snažnih i odvažnih da razgovaramo o dnevnom redu, nikada naše inicijative nisu od strane navedenih, kao ni skoro niti jedan amandman niti bilo koji zaključak ili prijedlog na bilo koji zakon koji je predložio Klub SDA“, rekao je Dević za Dnevni avaz.

Pozvao je predsjedavajućeg Skupštine KS da se počne ponašati u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu Skupštine KS.

A ne da očekujemo već osmu ili devetu presudu Ustavnog suda da rade neustavno i kršeći zakone, procedure i Ustav i Poslovnik o radu Skupštine KS.

Pozivamo ih i da raspravljamo o temama koje spominju, o položaju zdravstvenih radnika, o rekonstrukciji tramvajske pruge, kašnjenju u realizaciji iste, o nabavci trolejbusa koji ne mogu da se okreću na raskrsnica, o raspravi podršci Vladi KS, da nam kažu ko čini njihovu većinu, za koju su cijenu kupili pojedine zastupnike i koje su im javne resurse dali“, navodi Dević.

Također je pozvao na razgovor o informaciji o zapošljavanju političkih podobnih, a ne sposobnih koji su, kako je kazao, lažirali dokumentaciju i koji su imenovani na pozicije direktora kantonalnih javnih preduzeća.

Tako da je svaka debata na ovu temu dobrodošla sa zastupnicima iz pozicije koji se predstavljaju hrabrim, poštenim, snažnim i odvažnim“, zaključio je Dević u razgovoru za Avaz.