Konferencija nakon neusvajanja dnevnog reda: Hoće li biti obustavljena refundacija novca za lijekove u KS?

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo danas nije održana jer su zastupnici SDA i BOSS stranaka oborili dnevni red.

Suzdržani su bili delegati iz opozicije, a većina nije imala dovoljan broj ruku jer neki delegati nisu prisustvovali.

Na sjednici je trebao biti razmatran finansijski plan ZZO KS. Direktorica Zavoda Samira Hajdarević kazala je kako su dovedeni u situaciju da obustave sve isplate osiguranicima.

Okerić: “Nervozna i neodgovorna opozicij”

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, kazao je da, nakon što je otvorio sjednicu i najavio opravdana i najavljena kašnjenja zastupnica Jasne Duraković i Arijane Memić “koja je imala ročište na Sudu BiH zbog zataškavanja ubistva njenog brata,destruktivna opozicija predvođena SDA, DF-om, SBiH i BOSS-om je neodgovorno oborila današnji dnevni red”.

Obaranjem današnjeg dnevnog reda opozicija je pokušala zaustaviti isplate plata zdravstvenim ranicima. Vlada KS je promptno reagovala i već danas pustila plate zdravstvenim radnicima.

Koristiti okolnosti kada jedna zastupnik na umri, druga zastupnica na porodiljskom odsustvu, dvije zastupnice govori o nervoznoj opoziciji u KS koja se ponaša krajnje neodgovorno i spremna ugroziti sistem u KS samo zato što oni nisu vlast”, rekao je Okerić.

Naveo je kako će u 15 sati biti održan Kolegij Skupštine KS na kojem će biti predloženo da se sjednica Skupštine KS održi 18. aprila.

Začuđujuće je to što je opozicija imala priliku da sve tačke dnevnog reda argumentovano kritikuje i da nove prijedloge. Ovo je sma pokazatelj bahatosti i neodgovornosti.

Važno je istaći, da javnost zna, na sjednici Kolegija Skupštine KS 18.3. jednoglasno je utvrđen dnevni red današnje sjednice, podržali su gai članovi kolegija iz DF, SBiH i SDA. Ovo govori o njima”, rekao je Okerić.

Handžić: “Da se opozicija u drugim tijelima ponaša ne bi se 90 posto sjednica održalo”

Vibor Handžić, dopredsjedavajući, kazao je kako je opozicija, umjesto da bude konsturktivna, destruktivna za KS i građane.

Naveo je i da kada bi se opozocija u drugim tijelima, poput Doma naroda i Predstavničkog doma, ponašala kao ova u Skupštini KS ne bi se po njegovom mišljenju moglo održati 90 posto sjednica.

Za to je naveo i primjer Budžeta Federacije BiH.

Svesti finansiranje liječenja teško oboljele djece u inostranstvu u političko blati je za mene degutantno”, kazao je Handžić.

Stojanović: “Danas su pomjerene granice”

Igor Stojanović kazao je kako je danas “pomjerena granica političkih obračuna u KS jer do sada nikada u historiji KS opozicija nije glasala protiv dokumenata koji utiču na plate i isplate građanima”.

Naveo je i to kako opozicija nije iznijela nikakve kritike na račun dokumenata i dnevnog reda.

Vranić: “SDA je spremna na sve, nemaju empatije prema građanima”

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako sada ne mogu osigurati usluge koje pružaju korisnicima jer se finansiranje prekida 1. aprila, ako nije usvojen budžet.

Opozicija nema empatije za ovo građanstvo, bolesnike, kolege, radnike, mlade, trudice. Samo se bave politikanstvom.

Onog momenta kada su vidjeli da nema većine, učinili su presedan u Skupštini KS i oborili dogovoreni dnevni red. To su očajnički potezi davljenika, uplašenog čovjeka koji vidi da mu je blizu kraj”, rekao je Vranić.

Poručio je kako ih neće spriječiti u radu i realizaciji planiranih reformi. Govoreći o sindikatima i kolektivnim ugovorima koje je spominjala zastupnica Bišćević Tokić, kazao je kako “oni štrajkuju četiri godine i da ni za vrijeme vladavine ‘njihove vlade’ (SDA, op.a.) nisu uspjeli potpisati ugovore niti riješiti taj problem”.

ZZO KS: “Obustavljamo isplate osiguranicima”

Direktorica ZZO KS Samira Hajdarević kazala je kako je neprijatno iznenađeni ovim postupkom.

Radi se o finansijskom planu teškom 449 miliona KM. Nažalost, neusvajanjem dnevnog reda i finansijskog plana, dolazimo u situaciju da obustavljamo sve aktivnosti u smislu isplate našim osiguranicima.

To se odnosi naročito na refundacije novca za recimo skupe Covid lijekove koje osiguranici čekaju već šest mjeseci i one lijekove koje refinansira ZZO mimo esencijalne liste. Nadam se da će uskoro biti ta sjednica i da ćemo moći izglasati finansijski plan. Brzom reakcijom uspjeli smo osigurati novac za plate i neke materijalne troškove”, kazala je Hajdarević.