Nedim Sladić je još ljetos upozoravao na posljedice požara, sada nam prijeti isti scenarij

Već danima požari divljaju širom Hercegovine, a od prije dva dana i u Zenici.

Većinom su, barem prema trenutnim informacijama, izazvani namjerno ili nemarom građana.

Ipak, svjetlo na kraju tunela predstavljaju najavljene kiše za naredne dane.

Ako se prisjetimo ljeta prošle godine, kada su temperature znale dostizati i 39 stepeni, požari su i tada divljali Hercegovinom. Bosna i Hercegovina je izgubila veliko šumsko bogatstvo, a posljedice su bile katastrofalne.

Još tada je poznati bh. meteorolog Nedim Sladić upozoravao na posljedice koje možemo osjetiti s prvim velikim padavinama.

Pred našim očima nestaju tvornice prijeko potrebnog kisika. Gore pluća Hercegovine. Nestaju najbolji prijatelji vlage, koji brižljivo upijaju kap po kap svu vodu, ne dozvoljavajući zemlji da se zasiti i izazove ono najgore. Nestaju najbolji zaštitnici od erozije tla koji pokreću brojne probleme.

Čitava endemska biozajednica i čitav biodiverzitet je ugrožen do te mjere da može otići u nepovrat. Da izraste novo stablo bit će potrebno 15 do 20 godina. Čak četvrtina nečijeg života. Shvatit ćemo ovo nakon prve obilne kiše. Kada prirodna barijera sve razornijim vjetrovima postane prava vjetrometina. Kada krenu brojne erozije tla. Tad ćemo shvatiti značaj naše šume koja pokriva skoro 50 posto države“, upozoravao je tada Sladić.

I kao da je naslutio, a ne samo upozoravao, došao je novembar i pamtimo ogromne poplave, suze građana kojima sve što su godinama stvarali nestaje u nanosima vode.

Sjetit ćemo se tog početka novembra i svih opasnosti koje su poplave donijele, zamalo uništenu pumpu, uginula grla stoke.

Ovo pišemo samo kao upozorenje građanima kako bi bili svjesni posljedica koje nosi nemar. Požar ispada najmanji problem zar ne? Niko nije pošteđen?

Osim toga, kako je prije nekoliko dana napomenula Civilna zaštita predviđene su drakonske kazne za one koji namjerno ili nemarom izazovu požar.

Poplave najavljene i za naredne dane

Poplave manjeg obima u narednim danima moguće su na području opština Drvar, Gornji Vakuf, Fojnica, Kiseljak, Trnovo, Ilidža i Novi Grad Sarajevo, saopšteno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

U narednih tri do pet dana prognozira se dostizanje nivoa vodostaja pri kojem je moguće izlivanje rijeka iz korita i plavljenje okolnog terena uz vodotok, posebno na području gornjih tokova rijeka Une, Bosne i Vrbasa”, saopšteno je iz ove agencije.

U saopštenju se napominje da većina hidroloških stanica prognozira rast vodostaja na cijelom vodnom području Save u Federaciji BiH /FBiH/, posebno na gornjem dijelu sliva Une, Bosne, Usore i Drine.

Kako navode u obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od sutra do 2. aprila, bujični vodotokovi na kojima može doći do povećanja vodostaja u tom periodu su na području gornjeg toka sliva Bosne, odnosno na slivu rijeka Fojnice, Željeznice i Stavnje.

Nadležnim institucijama Agencija savjetuje da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu sa ovlaštenjima, a službama koje sprovode mjere i aktivnosti zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

Stiže velika promjena vremena

Sutra nas očekuje pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne i tokom noći kiša u većem dijelu zemlje. Intenzivnije padavine na sjeveru i jugoistoku Hercegovine.

Jutarnja temperatura od četiri do 10, na jugu i sjeveru zemlje do 13, a dnevna od devet do 15, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 19 stepeni.

U četvrtak također oblačno vrijeme sa kišom. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Jutarnja temperatura od osam do 14, a dnevna od 10 do 16, na sjeveru i sjeverozapadu Bosne do 21.

Krajem radne sedmice očekuje se pretežno oblačno vrijeme sa kišom.

Jutarnja temperatura od pet do 11, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 19 stepeni.