Nermin Muzur: Na istoj smo strani s građanima u borbi protiv korupcije

Općina Ilidža je sa današnjom promocijom uspostavljenog mehanizma prijave korupcije zaključila realizaciju svojih aktivnosti na projektu “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”.

Ovaj prjekat implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Uz tehničku podršku projekta, Općina Ilidža je u prethodnom periodu radila na unapređenju mehanizama dobrog upravljanja, kao i na uspostavljanju efikasnih mehanizama prijave korupcije.

Jedan od glavnih ciljeva koje smo postavili od preuzimanja mandata bilo je podizanje transparentnosti u radu. Na tom planu smo uradili mnogo projekata u proteklih petnaestak mjeseci, a najviše u suradnji sa UNDP-om.

Posebno smo radili na vraćanju povjerenja naših sugrađana u sve ono što radimo. Danas smo napravili još jedan korak naprijed, a to je promocija načina na koji se može prijaviti svaka sumnja i svaki vid korupcije ukoliko to neko uoči“, kazao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur.

U prostorijama Općine Ilidža distribuirani su promotivni vodiči kroz koje se građani mogu upoznati sa načinom prijave sumnjivih i koruptivnih radnji.

Upoznali smo građane kako i zvanično mogu prijaviti korupciju. Postoji e-mail adresa kao i poseban broj telefona, a sve to što smo uradili objavljeno je i na našoj internet stranici.

Želimo građanima poručiti da smo mi na istoj strani i da bez njihove pomoći i direktnog uključivanja u ova pitanja teško možemo napraviti neki veliki iskorak“, naglasio je načelnik Muzur.

Načelnik Ilidže je naglasio kako je općina u saradnji sa UNDP-om uradila sve kako bi građanima osigurala ambijent u kojem mogu prijaviti korupciju i sumnjive radnje.

Načelnik se zahvalio UNDP-u na odličnoj saradnji u proteklom periodu.

Mi nećemo stati na ovome i sigurno ćemo u budućnosti razvijati nove mehanizme i alate kako bi Općina Ilidža bila jedna od najtransparentnijih općina, u kojoj građani žele doći živjeti i u kojoj našu sugrađani mogu sve svoje probleme rješavati na najefikasniji način.

Planiramo još mnogo koraka kada je riječ o jačanju integriteta, transparentnosti i borbi protiv korupcije.

Teško je otkriti sumnjive radnje i korupciju bez dobre saradnje s građanima koji su spremni da iznesu svoj problem i da u budućem postupku budu i svjedoci i da iznesu svoja iskustva, ili da dokumentacijom ili na neki drugi način dostave dokaze koji bi potvrdili nešto što eventualno sadrži određene koruptivne elemente“, zaključio je načelnik Muzur, te je i sam pozvao građane da prijave korupciju.