Općina Novo Sarajevo financijski podržala FK Željezničar, fokus na omladinskom pogonu

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica FK Željezničar Amira Uzunović potpisali su ugovor o finansijskoj podršci za 2022. godinu u iznosu od 300.000 KM.

Sredstva su obezbijeđena u okviru Programa projekata za razvoj sporta, kulture i obrazovanja, a u skladu sa odlukama Općinskog vijeća.

Načelnik dr. Tanović u svom obraćanju za medije istakao je da je od početka njegovog mandata Općina izdvojila oko jedan milion KM za podršku najtrofejnijem sarajevskom fudbalskom klubu “Željezničar” sa ciljem razvoja omladinskog pogona, učešća omladinskih ekipa na međunarodnim takmičenjima, nabavku sportske opreme, unapređenje infrastrukture stadiona Grbavica, te ostale materijalne troškove.

Za 14 mjeseci mog mandata obezbijedii smo 500.000 KM za potrebe Omladinskog pogona, uz podršku Vlade Kantona Sarajevo izdvojili smo ukupno 450.000 KM za potrebe rekonstrukcije pomoćnog terena, te 80.000 KM za obilježavanje jubileja 100 godina FK Željezničar“, istakao je načelnik Tranović.

Dodao je da će Općina Novo Sarajevo i u narednom periodu pomagati ovaj fudbalsku klub jer je Željo priča koja će trajati vječno.

Saradnja između Općine Novo Sarajevo i njenog najvećeg sportskog brenda, FK “Željezničar” znatno je na višem nivou nego što je to bilo proteklih godina, a ista će se nastaviti i u narednom periodu budući da se radi o Klubu koji je od javnog interesa za Općinu Novo Sarajevo i već duži niz godina s ponosom prezentuje Općinu u najboljem svjetlu na domaćim i evropskim takmičenjima.

U ime FK Željezničar želim da se zahvalim prije svega Općini Novo Sarajevo, načelniku Hasanu Tanoviću, ali i svim vijećnicima Općinskog vijeća na ovoj iznimnoj podršci radu FK Željezničar.

Neosporno je da će sredstva značiti mnogo u nastavku rada i rasta FK Željezničar, prije svega rasta i razvoja Omladinske škole koja je imperativ i neko buduće strateško opredjeljenje, u smislu unapređenja tog segmenta, i naša budućnost“, kazala je Amira Uzunović, direktorica FK Željezničar.

Oro Ibrišimović, v.d. predsjednik FK Željezničar istakao je kako iznos od 300.000 KM jeste velika cifra, ali i to da je za normalno funkcionisanje kluba na minimalnom mjesečnom nivou potrebno 330.000 KM.

Koristim ovu priliku da pozovem i druge ustanove da podrže FK Željezničar, da podrže najveći klub u BiH, a po nekim pokazateljima posjećenosti i gledanosti jedan od tri najveća kluba na Balkanu.

Ova investicija nije samo investicija u 11 igrača, nije samo investicija u 500 djece koja svakodnevno trenira i čeka svoju priliku da zaigra na najljepšem stadionu Grbavica, ovo je investicija u zajedništvo, investicija u jedinstvo, investicija u 12.000 aktivnih članova kluba, u 500.000 simpatizera i fanova širom BiH i svijeta, investicija u fenomen zvani FK Željezničar”, rekao je Oro Ibrišimović, v.d. predsjednika FK Željezničar.