Objavljena imena firmi koje su nezakonito povećavale cijene proizvoda u Federaciji BiH

Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da vrši pojačane kontrole i kažnjava one koji ne poštuju ograničenje marži.

Zbog čestih promjena cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata u BiH u periodu od 15. februara do 13. marta ove godine kod 14 subjekata utvrđene su nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marži, podaci su koje je objavila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Subjekti nadzora (pravna lica) kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene Odluke su:

Konzum d.o.o. Sarajevo; Hoše komerc d.o.o.; Amko d.o.o. Sarajevo; FO d.o.o. Sarajevo; Bingo d.o.o. Tuzla; Pažin d.o.o Stolac; Mercator d.o.o. Sarajevo; N. Marketi d.o.o. Konjic; Voće promet d.o.o. Konjic; Mepromex d.o.o. Zavidovići; Robot general commerce d.o.o. Sarajevo; Feko Sale d.o.o. Zenica; Best d.o.o. Travnik; Belamionix d.o.o Brčko – Tuzla.

Nadzor nad radom naprijed navedenih trgovaca vršen je na osnovu predstavki građana, te su nadležni federalni inspektori utvrdili nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, za što su/ili će biti pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Što se tiče novčanih kazni, na osnovu člana 14. Zakona o kontroli cijena utvrđeno je: “Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena (član 4.).

Za radnju iz stava(1) člana14. Zakona o kontroli cijena, utvrđeno je da će se za prekršaj kazniti odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM“.

Subjekti nadzora ( FIZIČKA LICA) kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene Odluke su:

TR SALIHOVIĆ KONJIC; TR JURIŠIĆ MOSTAR; TR MRKI ZENICA.

Za utvrđene nepravilnosti u primjeni Odluke su/ili će se pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Što se tiče novčanih kazni, na osnovu člana 14. Zakona o kontroli cijena utvrđeno je da će se fizičko lice, za prekršaj iz stava(1) člana 14. ovog Zakona kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM.

Odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate Vezano za kontrolu Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, u periodu od 15 .2. do 13. 3. 2022.godine, utvrđene su nepravilnosti u primjeni ove Odluke kod 19 subjekata nadzora, za što su/ili će biti pokrenuti prekršajni postupci radi utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti.

Subjekti kod kojih su utvrđene nepravilnosti u primjeni navedene Odluke su:

Petrol BH Oil d.o.o. Sarajevo; Energopetrol d.d. Sarajevo; Holdina d.o.o Sarajevo; Kameni Petrol d.o.o. Kakanj; Kakanj Petrol d.o.o. Kakanj; Trgošped d.o.o. Kakanj; Hifa Petrol d.o.o. Sarajevo; Hifa Oil d.o.o. Tešanj; Gazprom d.o.o. Sarajevo; EOL Petrol d.o.o. Sarajevo; TI Oil d.o.o. Nova Bila; Tarik Oil d.o.o. Sarajevo; Selex d.o.o. Mostar; Oil AC d.o.o. Mostar; Circle International d.o.o. Čitluk; ZE Trans d.o.o. Zenica; BST Oil d.o.o. Bijeljina – Mostar; Mark Petrol d.o.o. Kiseljak; WIN Prom d.o.o. Kiseljak.

Nadzor nad radom navedenih distributera naftnih derivata vršen je na osnovu predstavki građana i izvještaja sa sistema IS NK PND Federalnog ministarstva trgovine, te je utvrđeno 49 nepravilnosti u primjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Kod nekih subjekata nadzora utvrđeno je više nepravilnosti shodno broju benzinskih stanica na području Federacije BiH.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena (član 4.). Za radnju iz stava 1. ovog člana kaznit će se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 2.500 KM”, poručili su iz FUZIP-a.