Ovo su dobitnici “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u ovoj godini

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 13. sjednici kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, minutom šutnje odalo počast civilnim žrtvama rata u Ukrajini.

Rad današnje sjednice, po usvojenom dnevnom redu, započeo je razmatranjem i usvajanjem Izvještaja o radu Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini.

Predsjedavajući Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” Nihad Uk, u svom izlaganju, upoznao je gradske vijećnike o radu Odbora.

Uz Izvještaj je Gradskom vijeću Odbor uputio i utvrđene prijedloge za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini.

Odbor za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini predložio je Gradskom vijeću na razmatranje i konačno odlučivanje jednog kandidata u oblasti privrede (Privredno društvo za promet i usluge “Alternativa“ d.o.o. Sarajevo), jednog kandidata u oblasti nauke i obrazovanja (prof. dr. Rifat Škrijelj) i jednog kandidata u oblasti zdravstva i socijalne zaštite je (prim. dr. Željko Ler).

U oblasti kulture i umjetnosti predložena su dva kandidata (Damir Imamović i Avdo Huseinović), kao i dva kandidata u drugim oblastima rada i stvaralaštva (Borislav Boro Kontić i Mensur Bektić).

Gradsko vijeće je, tajnim glasanjem, odlučilo da su dobitnici “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2022. godini Privredno društvo za promet i usluge „Alternativa“ d.o.o. Sarajevo – za doprinos u oblasti privrede, prof. dr. Rifat Škrijelj – za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja i prim. dr. Željko Ler – za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o dodjeli nagrade “Graham Bamford“ Nerminu-Beli Sukiću, posthumno.

Dobitnici nagrada će se promovisati i nagrade će im uručiti gradonačelnica i predsjedavajući Gradskog vijeća na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Sarajeva – 06. aprila.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici 23. februara je usvojilo odluke o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva u ovoj godini.

Usvojena je Odluka kojom se Jordi Pujol Puente (posthumno) proglašava “Počasnim građaninom Grada Sarajeva“.

Priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” dodijeljeno je Fondaciji Dogs Trust BiH, a nagrada “Graham Bamford“ dodijeljena je Husi Sinanoviću, Lejli Šopović, Ameli Trbić i Džebrailu Šišiću (posthumno).

Gradsko vijeće je ovu odluku usvojilo na prijedlog Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”.

Jordi Puente bio je fotoreporter iz Barcelone koji je 17. maja 1992. godine ubijen u Sarajevu gelerom granate. Kada je poginuo, imao je samo 25 godina.

Na svoj prvi zadatak kao reporter došao je u Sarajevo radeći za dnevne novine Avui, a zahvaljujući saradnji s agencijom Associated Press (AP), njegove fotografije obišle su svijet.

Sa svojih 25 godina je došao u Sarajevo i nije ga želio napusti, kao što je i sam rekao ‘Ne možemo otići sada, ne možemo ih ostaviti. Ko će objasniti svijetu ono što se čini Sarajevu’”, navode iz Udruženja “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak”.