Plenković pokazao fotografije i odgovorio na demantij Stoltenberga: “Letjelica je bila naoružana”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković održao je konferenciju za medije i najavio kako sutra u Zagrebu stižu američki avioni F16, koji će se zadržati par dana.

Opet je ponovio da je letjelica bila naoružana.

Izdvojio bih i sastanak s koalicijskim partnerima. Obavijestili smo ih o onome što se dogodilo u četvrtak (pad letjelice op.a).

Još jednom ću ponoviti da je ta letjelica koja je pala bila naoružana, jer vidim da ima jako puno konfuzije. Letjelica nije bila nenaoružana nego naoružana, pogledajte ovo, ovo je dio bombe.

Namjerno sam ovo pokazao da svi vide da postoje dijelovi bombe. Važno je utvrditi zašto je i kako ta letjelica došla do Zagreba. Je li to bila sabotaža, je li to bilo namjerno?“, pitao je Plenković, prenosi Index.hr.

On je dodao kako je velika sreća da u ovako ozbiljnom incidentu nema ranjenih ni poginulih.

Pad u zemlju, a ne u asfalt je dobar jer je eksplozija bila manja“, rekao je Plenković.

Podsjetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije je upitan o padu drona u Zagrebu, a demantirao je premijera premijera Andreja Plenkovića i ministra odbrane Marija Banožića koji su rekli da je dron bio naoružan bombom.

Stoltenberg je, rekao da dron nije bio naoružan, ali je rekao i da se letjelica srušila izvan Zagreba.

Razgovarao sam s Plenkovićem u nedjelju, sarađujemo da utvrdimo sve činjenice.

Preliminarne indikacije kažu da je dron bio nenaoružan, da je bio izvan kursa, da je ostao bez goriva, i da se srušio izvan Zagreba, u Hrvatskoj“, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da će uskoro imati više informacija o tome, te da je važno znati da saveznici dijele informacije i da je NATO-ov sustav ovaj dron pratio i onda se srušio.

To samo pokazuje potrebu za dodatnom integracijom i dijeljenjem informacija. Moramo uložiti u radarsku kontrolu i protuzračne sustave. To i činimo, rasporedili smo Patriote na istočnim granicama“, rekao je.