Video/ Arijana Memić uputila nekoliko pitanja Tužilaštvu KS o slučajevima “Dženan Memić” i “Nadin Smajlović”

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Arijana Memić, uputila je nekoliko pitanja Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Napomenula je da je stigao otpravak Vrhovnog suda vezano za slučaj “Dženan Memić”, za koji je glavna tužiteljica KS kazala da ga čeka kako bi odlučila dalje korake.

Upitala je koje je korake poduzela, obzirom da je prošlo znatno vrijeme od tada.

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Sabina Sarajlija, je prošle godine sedmog septembra pred svim zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo i javnošću izjavila da je smrt Dženana Memića posljedica saobraćajne nesreće, te da kao i cjelokupna javnost čeka pisani otpravak presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Četrnaestog januara ove godine prilikom gostovanja u emisiji ‘Polis’ također je izjavila da čeka presudu Vrnovnog suda, te da će tada odlučiti kakve će radnje poduzeti na ovom predmetu.

Pisani otpravak presude stigao je sedmog februara ove godine u kojem je navedeno da Tužilaštvo Kantona Sarajevo nijednim dokazom nije van razumne sumnje dokazalo da je Dženan Memić stradao na način na koji je opisano u optužnici Kantonalnog tužilaštva. 

Odgovorite nama, ali i javnosti, koje su vaše prve radnje po otpravku presude Vrhovnog suda, koje ste mjere preuzeli toga dana i sutradan obzirom da je prošlo više od mjesec dana.

Obzirom na sadržaj presude šta ste poduzeli protiv svih tužilaca koji su zastupali lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću, te koje ste radnje poduzeli u saradnji s MUP-om KS za pokretanje istrage za krivično djelo ubistva“, upitala je Memić.

Drugi dio pitanja odnosio se na slučaj maloljetne djevojčice Nadin Smajlović koja je odbijena za liječenje od strane KCUS-a i direktorice Sebije Izetbegović, a za šta je Institucija ombudsmena za ljudska prava po drugi put utvrdila da je oduzimanje osnovnih ljudskih prava.

Zašto se još uvijek čeka na okončanje istrage i tužilačku odluku u predmetu djevojčice Nadin Smajlović. Da li su ispitani svjedoci, da li su saslušani prijavljeni ljekari i u kojem svojstvu? Da li ste utvrdili štetne posljedice radnji po život i zdravlje maloljetne djevojčice. 

Da li ste izvršli procjenu mogućih izvjesnih posljedica po zdravlje djeteta, da je izostala reakcija roditelja koji dijete još uvijek liječe u Turskoj, da li ste angažovali vještaka medicinske struke i obavili vještačenje kako bi se utvrdio nastanak štete? 

Prema riječima glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije ovaj predmet je prioritet za Kanton Sarajevo, a već 28 mjeseci nema nikakve tužilačke odluke“, upitala je Memić.