Foto: N1/ Screenshot

Požari i dalje bukte, očevici vidjeli Golfa 2 čiji je vlasnik podmetnuo požare u Konjicu

Vatroogasci se danima bore sa požarima u Hercegovini, a oni na istoku su jučer lokalizovani.

Požari u opštinama Čapljina i Mostar su ugašeni, dok se u opštinama Prozor-Rama i Konjic vatrogasci i dalje bore protiv vatrene stihije.

Ja sam jutros čitavo jutro dežurala. Koja god šišarika pređe, ja je ugasim. I sada naišao jedan Sarajlija i tri bora vidim uhvatiće i mi smo uspjeli to ugasiti.

Jedan čovjek sa Ilidže. i kažem ja, da nas ima još deset, uspjeli bi to sanirati do ceste. Međutim, vjetar. Vjetar problem pravi”, kazala je mještanka Zdravka Blažević.

Iz Civilne zaštite kažu da mogu biti i mještani neodgovorni paleći svake godine na proljeće suvo rastinje, ali da je u ovom slučaju evidentna namjerna paljevina, piše N1.

Očevici su to vidjeli i čak kažu vidjeli su golfa 2, kako pali na 3-4 mjesta pored puta. Nažalost. I ne samo to. I ovaj dio u Neretvici, gdje je sad požar.

Ugasili smo jedan dio i ispod puta i iznad puta. Zapalio je na tri-četiri mjesta, tako da to otežava i razvlači vatrogasce na sve strane”, kazali su.

Jedan od ključnih problema u gašenju požara je i minsko polje. Čule su se i detonacije prethodnih dana.

Da ovo nije minirano područje, ovaj se požar ne bi ovoliko razvio. Mi imamo jako dobru opremu, mi bi to uhvatili. Ne bi se proširio na ovoliku teritoriju koliko je sada.

Mi bi to do sada ugasili, možemo raditi ovde sa vodom, Vidjeli ste maloprije situaciju, mi smo sada u minskom području”, kazao je Nedim Maka, iz Vatrogasne službe CZ Konjic.

Pomoći nema, dva člana Predsjedništva su odobrili upotrebu helikoptera Oružanih snaga, ali se treći nije oglasio, tako da će i u ovoj noći mještani i lokalni vatrogsaci imati besane sate pred sobom.