Foto: Agencije

Aleksandar Miljatović priznao da je ubio Radenka Bašića

Aleksandar Miljatović, robijaš na uslovnom otpustu, koji je uhapšen zbog sumnje da je ubio načelnika Kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića, priznao je taj zločin tokom ispitivanja u policiji, saznaju “Nezavisne”.

Kako ističu izvori ovih novina jedini razlog je što je Bašić smetao kriminalcima.

Jedini motiv je to što je Bašić radio svoj posao. Smetao je kriminalcima. Miljatović je sve priznao. Zanimljivo je da vjerovatno nije ni pretpostavio da mu je policija za petama i nije se ni krio.

Policija je imala određena saznanja, sklapala mozaik i potom ga uhapsila u velikoj policijskoj akciji izvedenoj u noći između subote i nedjelje na području Banja Luke“, ističu izvori “Nezavisnih novina”.

Inače, osim Miljatovića, kojeg terete da je ubica, kao organizator odnosno naručilac označen je Dalibor Railić zvani Dugi, koji je odlukom Suda BiH već pritvoren.

Uhapšeno 20 osoba

U nastavku istrage policija je u subotu naveče bila na nogama u Banja Luci te uhapsila i na kriminalističku obradu privela 20 osoba, nakon čega je Miljatović označen kao osumnjičeni egzekutor te je, kako postoje tvrdnje, pao na poligrafu.

Miljatović je, kako podsjećaju izvori “Nezavisnih”, zbog monstruoznog ubistva Saše Ilića Španca (31), a koje se dogodilo 30. augusta 2007. godine na parkingu ispred Kliničkog centra u Banja Luci, osuđen na 16 i po godina zatvora te je sve do zime 2020. robijao među zidinama Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka na Tunjicama.

Iza rešetaka je bio oko 13 godina i ostale su mu još blizu dvije godine da odleži, pošto je, odlukom suda, amnestiran na nešto više od godinu dana. Međutim, po prijedlogu KPZ-a Banja Luka, a uz zeleno svjetlo Komisije za uslovni otpust, on se našao na slobodi krajem decembra 2020. godine“, tvrde izvori “Nezavisnih”.

Kako dodaju, po izlasku iz zatvora, Miljatović je svakih 15 dana morao da se javlja u policijsku stanicu u mjestu gdje je nastanjen, ali nema potvrde o tome da li je tu svoju obavezu izvršavao.

Iz MUP-a Srpske su saopćili da su, na području Policijske uprave Banja Luka, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, u okviru istrage započete 21. marta, prekjučer i jučer uhapsili i izvršili kriminalističku obradu nad 20 osoba s ciljem otkrivanja, rasvjetljavanja i dokazivanja organizatora, saučesnika i ubice.

Banjalučki Boni i Klajd

Tokom ovih aktivnosti, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet su, pored prethodno osumnjičenog organizatora i naručioca, kojem je na prijedlog Tužilaštva BiH Sud BiH odredio pritvor 24. marta, identifikovali neposrednog izvršioca i saučesnike u teškom ubistvu.

Nad njima je u toku kriminalistička obrada“, rekli su iz MUP-a.

Miljatović je, dakle, 2008. godine u banjalučkom Okružniom sudu osuđen na 16 i po godina robije zbog ubistva Ilića.

Zajedno s njim zbog ubistva je na 15 godina zatvora osuđena njegova tadašnja djevojka Jelena Tegel, a njih su svojevremeno zvali – banjalučki Boni i Klajd.

Railić, zvani Dugi, koji je označen kao naručilac ovog zločina, podsjetimo, iza brave je od 24. marta.

On je priveden 22. marta, te nakon 24 sata predat Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, koje ga je pustilo na slobodu, da bi ga, čim je izašao vani, ponovo uhapsila policija, te ga predala Tužilaštvu BiH, po čijem prijedlogu ga je pritvorio Sud BiH.

On je, također, ranije osuđivan, a postoje nezvanične tvrdnje da se dovodi u vezu s narko-grupom Dušana Lovrenovića, koji je uhapšen u okviru akcije “Storidž 2”.

Bašić je, dok je išao na posao, ubijen u prijedorskom naselju Pećani. Obdukcija je pokazala da je usmrćen jednim hicem u potiljak, usljed čega mu je razoren mozak, te je odmah nastupila smrt.

U Republici Srpskoj neće vladati bezakonje

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, čestitao je policiji Republike Srpske na čelu sa Sinišom Kostreševićem na efikasnoj akciji koja je rezultirala hapšenjem osumnjičenih za ovaj zločin.

Informisan sam da je riječ o licima za koja je policija Republike Srpske odmah posumnjala da su počinioci, jer su brzo došli do sumnje ko je i nalogodavac i šta je motiv“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je ova akcija dokaz da u Republici Srpskoj neće vladati bezakonje, da niko nije iznad države i da će svako ko počini ovakvo ili bilo koje krivično djelo odgovarati.

Porodici ubijenog policajca niko ne može nadoknaditi gubitak, ali on bi svakako bio strašniji da ubice nisu otkrivene i uhapšene“, rekao je jučer Dodik, koji je u subotu izjavio da će u potrazi za osumnjičenima biti prevrnuto sve i u Prijedoru i cijeloj Republici Srpskoj, te dodao da borba počinje to veče, što se i dogodilo.