Rusija granatirala Žitomirsku oblast: Tri kuće uništene, deset oštećeno

Rusija već 27. dan ne prestaje sa invazijom na Ukrajinu, a jutros su granatirane zgrade u blizini Malina (Malyna), objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve jutros.

Kako prenosi nezavisni Kijev, Rusija je granatirala Žitomirsku oblast, gdje su tri kuće uništene, a deset oštećeno.

Podsjećamo, napadi na Mairupolj traju i dalje.

Podsjetimo, u drugom dijelu Ukrajine, u Kijevu, uveden je policijski sat nakon što su ruske snage granatirale prestonicu.

U raketnom napadu prije dvije noći razorile su shopping centar u Kijevu, koji se nalazi u rezidencijalnoj četvrti, i samo petnaestak kilometara od centra glavnog grada Ukrajine.

Do sada je pronađeno osam stradalih osoba.

U eksploziji su oštećeni i prostori obližnje škole i vrtića.

“Ono što je bilo središte trgovine i prometa – sada je potpuno devastirano”, pišu mediji.

Ovaj napad na tržni centar nije slučajnost. Putin želi da izgladnjuje civile kako bi ih natjerao da vrše pritisak na svoje vođe.

Umjesto toga, izvršimo pritisak na Putinovu Rusiju. Ako nastavite da poslujete s njima, imate krv na rukama”, napisao je gradonačelnik Kijeva.

Kličko uvodi policijski sat

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je da će se u glavnom gradu Ukrajine ponovno uvesti 35-satni policijski sat.

Od danas, 21. marta u 20 sati, uvodi se pojačani policijski sat. Trajat će do 7 sati 23. marta”, objavio je Kličko na Telegramu.

Trgovine, apoteke, benzinske postaje, ustanove sutra neće raditi”, dodao je.

Građanima je poručio da ostanu u domovima ili u skloništima. Samo osobe s posebnim dozvolama moći će se kretati po gradu.

Zbog požara koji su izbili uslijed napada na Kijev, promatra se i onečišćenje zraka.

Gradonačelnik savjetuje građanima da ne otvaraju prozore te da nose maske tipa FFP2 kada izlaze vani da bi zaštitili pluća.