Ruske snage uništile 90 posto Mariupolja i ubile hiljade civila

Ruske trupe su već uništile 90 posto Mariupolja, objavilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine na Facebooku.

Osim toga, dodaju iz Ministarstva, ruske snage ubile su hiljade civila.

Ruski okupatori ubili su hiljade ljudi! Više od 90 posto grada je uništeno u napadima Putinovih vojnika.

Rusi drže kao taoce stanovnike Mariupolja blokirajući humanitarne koridore. U gradu nema struje, plina i grijanja“, navodi Ministarstvo odbrane.

Raketni napad ruskih okupatora potpuno je uništio stambene zgrade u Kalinivki u Kijevu, prenosi Ukrinform.

Ovo je samo jedno od svjedočanstava brojnih ruskih fašističkih ratnih zločina nad civilima za koje će odgovarati u Hagu.

Osvetit ćemo se svakom ubijenom i osakaćenom: neprijatelj će biti kažnjen ili na našoj teritoriji ili na Međunarodnom krivičnom sudu“, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Ruske trupe granatiraju i uništavaju infrastrukturu, pucaju na stambena područja ukrajinskih gradova i sela koristeći artiljeriju, višestruke raketne sisteme i balističke rakete.

Podsjetimo, devet koridora za evakuaciju koje vode iz različitih ukrajinskih gradova dogovoreno je za danas.

Među gradovima je uključen i opkoljeni Mariupolj na jugoistoku zemlje.

Koridori treba da omoguće siguran transport humanitarne pomoći u gradove i siguran izlazak za stanovnike koji žele da odu.

Posljednjih dana sve veći broj privatnih vozila izlazi iz Mariupolja, iako formalno koridor nije bio uspostavljen.

Humanitarni konvoj namijenjen za ovaj grad danima je zaglavio u Berdjansku, nekih 80 kilometara zapadno.

Ukrajinska ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Iryna Vereshchuk rekla je da su dogovoreni i drugi koridori u regiji Kijeva, uključujući od Borodianke do Žitomira i od sela Ševčenkove do Brovarija.

Osim toga, Vereshchuk je rekla da vlada planira isporuku humanitarne pomoći gradovima Hostomel i Bucha, kao i selima Semipolki, Markivtsi i Opanasiv.

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da koridori za evakuaciju nisu bili djelotvorni u srijedu jer ruska vojska nije prestala s granatiranjem, ometajući kretanje stanovnika koji pokušavaju pobjeći iz Mariupolja.