Ruski hakeri pokušali prodrijeti u mreže NATO saveza

Ruski hakeri su nedavno pokušali da prodru u mreže NATO saveza i oružanih snaga određenih istočnoevropskih zemalja.

Ovo je navedeno u izvještaju koji je objavila Googleova grupa koja prati ovakve prijetnje (Google Threat Analysis Group).

U izvještaju se ne navodi koje su vojske bile na meti u “kampanjama krađe identiteta” koje je pokrenula grupa sa sjedištem u Rusiji pod nazivom Coldriver ili Callisto, prenosi Reuters.

NATO nije odmah bio dostupan za komentar na ovaj izvještaj.

Rusija, koja je sada pod teškim zapadnim ekonomskim sankcijama nakon svoje odluke da izvrši invaziju na Ukrajinu 24. februara, redovno poriče optužbe za podizanje sajber napada na mete na zapadu.

Finska firma za sajber sigurnost F-Secure Labs je 2019. godine opisala Callisto kao neidentifikovanog i naprednog aktera “zainteresiranog za prikupljanje obavještajnih podataka vezanih za vanjsku i sigurnosnu politiku” u Evropi.

Podsjetimo, od početka ruske agresije bilježi se nekoliko većih hakerskih napada, većinom na Rusiju.

Grupa Anonymous nedavno je tvrdila da su hakovali Centralnu banku Rusije.

Više od 35.000 datoteka bit će objavljeno u roku od 48 sati, bit će objavljeni i tajni ugovori“, poručili su Anonymousi.

Nekoliko dana prije toga oni su objavili da su hakovali velik broj printera u Rusiji i tako širili antiratnu propagandu.

Dva sata smo printerima širom Rusije slali upute za ispis antiratne propagande i do sada ispisali više od 100.000 primjeraka”, naveli su Anonymousi na Twitteru.

U njihovoj antiratnoj propagandi, koju su slali printerima diljem Rusije, između ostalog, navodilo se da su Vladimir Putin, Kremlj i ruski mediji lagali o invaziji.

Anonymousi su također dali upute kako zaobići državnu cenzuru i pristupiti pretraživaču putem kojeg se može pristupiti drugim medijima.

Objavili rat Putinu još 25. februara

Podsjetimo, Anonymousi su objavili rat Putinu već na samom početku njegove invazije na Ukrajinu, a prije par dana objavili su poruku posebno osmišljenu da dođe do ruskih građana, navodno ih pozivajući da ustanu protiv Putina i uklone ga s vlasti.

“Grupa The Anonymous službeno je u cyber-ratu protiv ruske vlade”, objavili su na Twitter još 25. februara.