UPOZORENJE/ Upaljen crveni meteoalarm, Civilna zaštita upozorava na obilne kišne padavine

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad upozorava građane da su Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine i Agencija za vodno područje rijeke Save, izdali upozorenje zbog obilnih i intenzivnih kišnih padavina u narednim danima.

Intenzivne padavine očekuju se u kasnim večernjim satima, najviše na području Hercegovine (80-140 litara po m2) i jugozapadne Bosne (50-80 litara po m2).

Predviđanja su da će se intenzivne padavine zadržati do kraja sutrašnjeg dana, 31. marta.

Agencija za vodno područje rijeke Save stoga upozorava da može doći do znatnog porasta vodostaja, posebno na gornjem dijelu sliva Une, Bosne, Usore i Drine, i to u periodu od 30.03. do 02.04.2022. godine.

Saopćenjem Agencije za vodno područje rijeke Save se upozorava stanovništvo, koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzine vode u rijekama.

Građanima se savjetuje da ostanu na oprezu i djeluju u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi.

Treba biti u toku sa najnovijom vremenskom prognozom, a na putovanja kretati samo ako su od suštinske važnosti.

Upaljen crveni meteolarm

Kako su naveli iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda glavnina padavina se očekuje na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne.

Najintezivnije padavine su na području Hercegovine i izgledno je da jača kiša sa sjevera Hercegovine zahvati dio Kantona Sarajevo (Općine Trnovo i Hadžići) i zapadnije prema Fojnici.

Meteoalarm je aktivan za period od 30.03.2022. od 21:00 sat do 31.03. do 23:00 sata.

Očekivana količina padavina na području Krajine je 30-60 litara po metru kvadratnom, jugozapadni dio Bosne 50-80 litara po metru kvadratnom, u Hercegovini 80-140 litara po metru kvadratnom.

U dijelu centralne Bosne očekuje se količina padavina od 50-80 litara po metru kvadratnom.

Poduzeti mjere kako bi zaštitili sebe i djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Rasprostranjene poplave imovine sa značajnim rizikom za živote i mogućom evakuacijom.

Ozbiljan prekid u saobraćaju i snadbijevanju električnom energijom, vodom i komunikacijama su izgledni. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode“, savjetuju iz FHMZ.