Samo mjesec dana nakon stupanja zakona na snagu Austrija odustaje od obavezne vakcinacije

Austrijska vlada odlučila je odustati od zakona o obaveznom cijepljenju samo mjesec dana nakon što je taj kontroverzni zakon stupio na snagu.

Kako su stručnjaci kazali zakon nije proporcionalan opasnosti omikrona.

Odlučili smo slijediti mišljenje stručnog povjerenstva i suspendirati tekst zakona koji nije proporcionalan opasnosti omikron varijante koronavirusa”, rekla je ministrica za EU i ustav Karoline Edtstadler na konferenciji za novinare u Beču, prenosi Index.hr.

Austrija je, podsjetimo, jedna od rijetkih zemalja koje su uvele obavezno cijepljenje.

Vlada će još jednom analizirati svoju politiku cijepljenja za tri mjeseca te i dalje ima opciju fleksibilne reakcije na razvoj događaja”, rekao je novinarima danas Johannes Rauch.

On je ove sedmice imenovan za ministra zdravstva.

I on i ministrica Edtstadler rekli su da bi se mjeru moglo ponovno uvesti bude li potrebno.

Podsjetimo, zakonom koji je na snagu stupio prije mjesec dana bile su predviđene novčane kazne do 3.600 eura za one koji se odbiju cijepiti.

Kažnjavanje je na snagu trebalo stupiti sredinom marta, a prije toga su vlasti samo izdavale upozorenja.

Odustajanje od obaveznog cijepljenja dolazi u trenutku kad vlade širom Europe ukidaju ili ublažavaju većinu protuepidemijskih mjera.

Naime, dominantna varijanta koronavirusa na svijetu postao je omikron, koji dovodi do manje hospitalizacija iako je puno zarazniji od ranijih varijanti.