Samo nekoliko sati nakon što je elektrana u Černobilu priključena na napajanje Rusi opet oštetili dalekovode

Operater ukrajinske elektroenergetske mreže rekao je da su ruske snage još jednom oštetile dalekovod do nuklearne elektrane u Černobilu, prenosi Sky News.

Upozorenje dolazi tri dana nakon što je Ukrajina rekla nuklearnom nadzornom tijelu Ujedinjenih naroda da je izgubljen svaki kontakt s elektranom.

Postrojenje, poprište najgore nuklearne nesreće na svijetu 1986. godine, preuzele su ruske snage prošle sedmice u sklopu svoje invazije na Ukrajinu.

Oba dalekovoda na mjestu su oštećena kada su Rusi preuzeli vlast, čime su ga zapravo isključili iz mreže.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila je da to ne bi trebalo utjecati na sigurnost na lokaciji jer je količina rashladne vode u postrojenju za istrošeno gorivo bila dovoljna da nastavi odvoditi toplinu bez potrebe za strujom, prenosi Index.

Podsjetimo, Ukrajinci su već sinoć obavijestili da je ova nuklearna u potpunosti ponovno priključena na svoje redovno napajanje.

Danas su naši nuklearni znanstvenici i električari uspjeli obnoviti opskrbu električnom energijom černobilske nuklearne elektrane, koju su zauzeli ruski okupatori”, objavio je Enerhoatom putem Telegrama u nedjelju navečer.

To znači da rashladni sistemi skladišta nuklearnog goriva sada ponovno rade normalno, a ne putem napajanja u nuždi.

Nuklearnoj elektrani u Černobilu, koju su ruske snage zauzele u invaziji na Ukrajinu, prošle je srijede prekinuta opskrba električnom energijom.

Ukrajinska strana je izvijestila da su dalekovodi oštećeni u ruskom granatiranju, a Rusija je za štetu okrivila ukrajinske “nacionaliste”.