Slavni glumac Sean Penn obećao da će na dodjeli uništiti svoje nagrade ako Zelenski ne bude govorio

Glumac Sean Penn obećao je da će javno uništiti, odnosno istopiti, svoje kipiće Oscara ako Akademija ne ponudi ukrajinskom predsjedniku prostor da govori na dodjeli najveće filmske nagrade na svijetu.

Sean Penn opisao je nedostatak podrške Oskara za ukrajinski narod kao “najopsceniji trenutak u cijeloj historiji Hollywooda”.

Govoreći na CNN-u, Penn, koji je boravio u Ukrajini i Poljskoj snimajući dokumentarac o njihovoj nevolji izbjeglica, obećao je da će javno rastopiti svoje kipiće Oscara ako tijelo za dodjelu nagrada odbije ponuditi ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom platformu na događaju koji će se održati večeras.

Ne postoji ništa veće što bi dodjela Oscara mogla učiniti nego dati Zelenskom priliku da razgovara sa svima nama”, rekao je Penn.

Shvatio sam da je donesena odluka da se to ne učini. Ne komentiram ja to je li predsjednik Zelenski htio ili ne”, dodao je.

Ako je Akademija odlučila da ne podrži vodstvo u Ukrajini i narod koji uzima metke i bombe za nas, zajedno s ukrajinskom djecom koju pokušavaju zaštititi, onda mislim da svaki od tih ljudi i svaki djelić te će odluke biti najopsceniji trenutak u cijeloj historiji Hollywooda”, rekao je.

Penn je krajem februara otišao u Ukrajinu snimiti dokumentarac o onom što se tamo događa.