Suđenje za zločine u Hrasnici: Svjedoci govorili o odođenjia i premlaćivanjima u OŠ “Aleksa Šantić”

Na suđenju za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva, svjedoci Državnog tužilaštva pričali su o odvođenjima i premlaćivanjima u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”.

Milenko Milanović je ispričao kako je 12. juna 1992. godine uhapšen zajedno s komšijom te odveden u Osnovnu školu “Aleksa Šantić”, gdje je zatvoren ispod stepenica, javlja BIRN BiH.

Prostor ispod stepenica, mrak mrkli, jedino kroz vrata bile su neke rupe”, rekao je Milanović.

Dodao je kako je zajedno s njim u ovom prostoru bilo zatvoreno nekoliko osoba.

Prema njegovim riječima, jedan od zarobljenika mu je kazao kako mu je supruga slala hranu preko optuženog Senada Gadže.

Duško mi je tad rekao da mu je Senad Gadžo donosio hranu”, kazao je svjedok.

Dodao je i kako se sjeća da je drugi zarobljenik, koji se nalazio s njima, tražio vode, te mu je Gadžo dao vodu.

Senad je bio korektan čovjek, taj dan kad sam ga vidio”, rekao je Milanović, dodavši kako je optuženog vidio samo jednom u četiri dana, koliko je bio zarobljen.

Milanović je izjavio kako je, u periodu dok je bio zatvoren, Borko Stojanović, jedan od zarobljenika, pretučen i vraćen u prostoriju te da je bio u lošem stanju.

Gadžo je optužen sa Zaimom Laličićem i Suljom Hebibom za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja zatvorenika u periodu od 1992. do 1994. godine.

Oni su optuženi u svojstvu pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Drugi svjedok Duško Petrović kazao je kako su dvojica komšija – Borko Stojanović i Milenko Milanović – odvedeni iz zgrade.

On je objasnio kako nikad više nije vidio Stojanovića, dok je nekoliko dana nakon odvođenja vidio Milanovića, s kojim je razgovarao i koji mu je rekao “da je Borko Stojanović podlegao od batina”, te “da je molio da ga ubiju”.

Petrović je objasnio kako je kasnije odvođen na kopanje rovova, gdje je od drugih osoba čuo priče o Stojanoviću i da su mu oni kazali “kako je on od batina podlegao i da je najviše u tome učestvovao Gadžo Senad”.

Nastavak suđenja je zakazan za 7. april.