Foto: N1/ Arhiv

Tužitelji iz manjeg bh. entiteta: “Dodik je ugrozio istragu ubistva načelnika policije”

Udruženje tužitelja Republike Srpske najoštrije je osudilo napade Milorada Dodika na tužitelje Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, te tužitelje u RS-u.

Napade člana Predsjedništva BiH ocijenili su kao neargumentovane i neprimjerene.

Njihova reakcija stiže nakon Dodikovih verbalnih napada na tužitelje u vezi sa istragom ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor.

Naglasili su da se već duži niz godina u javnosti iznose neistinite, teške i neargumentovane optužbe na rad tužitelja u Republici Srpskoj, čime se svjesno percepcija javnosti i medija usmjerava ka negativnom odnosu prema tužilaštvima i tužiocima u RS-u.

Još više zabrinjava kada takvi napadi dolaze od najviših nosilaca javnih funkcija, jer napadi na nosioce pravosudnih funkcija nose sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku, ne samo za tužioce, nego i za sve građane RS-a.

Posebno je zabrinjavajuće da su izjave zvaničnika, koje za cilj imaju uticaj na rad i odlučivanje tužilaštva, postale uobičajena pojava, a da nosioci političke moći očigledno imaju uvjerenje da raspolažu životima i karijerama javnih tužilaca“, kazali su.

Dodaju da zastrašujuće zvuči kada član Predsjedništva BiH, koji ni formalno, a ni suštinski nema nikakva ovlašćenja u pogledu rada tužilaštava u RS-u svjesno kriminalizuje tužioce.

Kako kažu, to radi bez bilo kakvog argumenta i pri tom se otvoreno miješa u istragu i analizira navodne dokaze koje je, a kako je sam izjavio, dobio iz određenih struktura MUP-a Republike Srpske.

Postavlja se pitanje ko je i na koji način, a posebno sa kojim ciljem nosiocu političke funkcije dao i daje detalje iz istrage ovako teškog krivičnog djela da bi isti te detalje iznosio u javnosti i na taj način direktno ugrozio samu istragu i bezbjednost tužilaca, svih zaposlenih u tužilaštvima, kao i članova njihovih porodica“, navodi se u saopštenju.

Udruženje tužilaca RS-a smatra da je javna kritika rada javnih tužilaštva neophodna i korisna, ali da kritika rada ne smije da se zasniva na pojednostavljenim i populističkim argumentima.

Ne prihvatamo neargumentovane optužbe da tužioci vrše opstrukcije u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela, a svako ko ima saznanja o nezakonitom radu tužilaca ima mogućnost da to prijavi nadležnim organima, a ne da se takve stvari koriste u dnevno političke svrhe.

Upravo je zajednički rad tužilaca Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS doveo do otkrivanja izvršilaca i prikupljanja dokaza teškog krivičnog djela ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor“, navode u saopštenju.

Na kraju dodaju da će insistirati na hitnom sastanku sa Ministarstvom pravde Republike Srpske u cilju zaštite integriteta tužilaca od ovakvih i sličnih napada.

Zaključuju da im je prioritet da tužilaštva rade u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Ko je ovlastio Dodika da vodi istragu o ubistvu Bašića”

Partija demokratskog progresa ranije je saopštila da Milorad Dodik, kao lider političke stranke (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ni po kom osnovu nema nadležnosti da se upliće u istrage tužilaštava, a posebno ne u operativni rad MUP-a Republike Srpske.

Ko je ovlastio Dodika da vodi istragu? Ko je njega, dojučerašnjeg glavnog epidemiologa, prvog ekonomistu, istraživačkog novinara Republike Srpske, ovlastio da se sada miješa i u rad tužilaštva i da napada njihovo djelovanje, a u vezi sa istragom posljednjeg u nizu teških ubistava koje je potreslo RS”, naveli su iz PDP-a.

Dodik je jučer iznio niz optužbi u vezi sa radom entitetskog tužilaštva i Okružnog tužilaštva Prijedor u vezi sa istragom o ubistvu načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića i najavio veliku policijsku akciju, koja je sinoć sprovedena na području Banjaluke.

U policijskoj akciji su uhapšene dve osobe osumnjičene za ubistvo Bašića, a za akciju nije postojala naredba nijednog tužilaštva.

PDP je postavio pitanje – otkud Dodiku informacije iz policijske istrage i koje ovlaštene osobe i na osnovu kojih propisa daju informacije neovlaštenim i nenadležnim osobama.

Drugo pitanje, kako su naveli iz PDP-a, jeste Dodikov direktan napad na postupajućeg tužioca, što, kako su ocijenili, predstavlja direktno miješanje i pokušaj uticaja na tok istrage u toku.

Iz ove stranke su pozdravili reakciju Tužilaštva RS iz kojeg su Dodikove postupke nazvali “lažima i manipulacijama”.

Želimo da vjerujemo da je to korak ka trajnom distanciranju pravosudnih organa u RS od samovolje jednog čovjeka i njegove partije i početak depolitizacije pravosudnih institucija”, naglasili su iz PDP-a.

Dodaju da, umjesto povoljnom bezbjednosnog ambijenta u ovom bh. entitetu, i dalje postoji niz neriješenih mafijaških ubistava od 2015. godine.

Droge i kriminala je na svakom ćošku, najzloglasniji klanovi nesmetano krstare Republikom Srpskom, kreću se u društvu visokih policijskih službenika, sam SNSD organizuje zabave na kojima dolazi do opštih tuča, opijanja maloljetnika, a to se zataškava”, istakli su iz PDP-a.

Naglasili su da su svi rukovodioci bezbjednosnog sektora u posljednjih 16 godina, otkako je SNSD u kontinuitetu na vasti u RS, lični Dodikov izbor, zbog čega on “nosi možda i najveću odgovornost za ugroženu bezbjednosnu situaciju u Republici Srpskoj”.

Podsjećamo, uhapšena su dvije osobe za koje se sumnja da su učestvovale u ubistvu Radenka Bašića, načelnika sektora kriminalističke policije Prijedor.

Akciju policije ranije je najavio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.