U Bihaću danas protest zbog smrti porodilje i bebe: “Azra, mi se borimo!”

Iz Bihaća će se danas čuti poruka “Azra, mi se borimo”.

Neformalna grupa građana iz Bosanskog Petrovca na glavnom gradskom trgu, s početkom u 12 časova održat će protest.

Cilj im je skretanje pažnje na slučaj tragične smrti Azre Bećirspahić (25) i njene bebe tokom porođaja u Kantonalnoj bolnici Irfan Ljubijankić u Bihaću.

Želimo da ohrabrimo sve žene da progovore o svojim iskustvima, jer samo zajedno, zajedničkom borbom možemo ostvariti zacrtane ciljeve. A naši ciljevi su da se prije svega ne ponovi scenario Azre i Merjem, nikad, nikom!

Naše Azru i Merjem ništa ne može vratiti, ali želimo da bar ova naša tragedija pomogne i spasi druge nedužne živote”, kaže nam Arnela Gutlić, rođaka od tragično preminule Azre.

Kako dodaje u svom odgovoru za N1, cilj današnjeg skupa ukazati na potrebu za humanijim uslovima za porodilje.

Da sa poroda nose samo lijepe uspomene, a ne traume ili čak i gore od tog kao u našem slučaju, da ih izgubimo. Želimo pratnju pri porodu!

I naravno, želimo istinu o slučaju naše Azre, istinu kakva god ona bila, o svemu šta se desilo i bilo kobno za našu Azru. Želimo pravu istinu, a ne upakovanu ‘istinu’. Borba za pravdu i istinu”, kaže Arnela.

Na istoimenoj Facebook grupi “Azra mi se borimo”, stoji poziv za “sve djevojke, momke, žene, muškarce, mame i tate”.

Unsko-sanski kanton, a i cijelu Bosnu i Hercegovinu potresla je vijest da su Azra i njena tek rođena beba Merjem izgubile život, 17. marta ove godine.

Iza protesta, kako u Facebook grupi stoji, su Azrine prijateljice, rodice, sugrađani is svi slobodnomisleći građani Bosne i Hercegovine koji su odlučili, kako navode, da prekinu šutnju i progovore u ime svih žena koje su doživjele neki vid nasilja u porodilištima.

Ovim protestom želimo da ukažemo na nasilje koje žene doživljavaju tokom trudnoće, pri samom porodu, ali i nakon poroda.

Veliki je broj žena koje su sa nama podijelile svoja iskustva iz porodilišta širom Bosne i Hercegovine, a mnoge od njih su doživljavale različite vrste diskriminacije i nasilja u medicinskim ustanovama, od strane zdravstvenog osoblja, te je porođaj za njih bio traumatično iskustvo”, stoji u pozivu na protest.

Beba nije koverta! Human porod ne smije biti luksuz nego ustaljena zakonska praksa! Siguran porod je političko pitanje i država Bosna i Hercegovina se obavezala CEDAW konvencijom da će spriječiti nasilje i diskriminaciju prilikom poroda”, navode organizatori skupa.

Na protestima se očekuje veliki broj Bišćanja i građana Bosanskog Petrovca iz kojeg će biti organizovan prevoz.

Inače, istraga o Azrinoj smrti još traje, a sprovode je Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Iako je u sklopu istrage izvršena obdukcija, rezultati još nisu saopšteni javnosti. POrodica preminule porodilje upozorila je kako je ona uredno išla na preglede i kako je sa njenom trudnoćom bilo sve u redu do kobne noći poroda.

U javnom pismu zatažili su utvrđivanje svih detalja tragedije, kao i eventualnu odgovornost zdravstvenih radnika koji su obavljali porod.

Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice, izjavio ranije kako su doktori učinili sve da sačuvaju život majke i bebe.

Nažalost i pored napora dogodio se smrtni ishod. U pružanje zdravstvene pomoći bilo je uključeno osoblje sa četiri odjeljenja, svi su dali maksimalan napor i učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali, nažalost, bezuspješno”, istakao je Havić.